Regnvåt inledning på Norwegian Drift Championship

0
128

Det blev en säsongsinledning som på många sätt stördes av regnet när Norwegian Drift Championship hade premiär på Vinstra Motorsportarena.

I gårdagens kval med hela 45 deltagare var det unge Markus Furberg som tog hand om tätplaceringen, före den störste norske stjärnan inom europeisk drifting nu; Tor Arne Kvia. Dessa två hade god marginal ned till de resterande och såg fram emot dagens eliminering.

De norska och tillresta danska förarna möttes idag av ett ihållande regn, något som gjorde banan rejält hal och det skulle snart visa sig att det krävdes rejält med rutin och känsla för att hålla bilarna på rätt spår på banan. Markus Furberg började med att slå ut Rikard Skaug i första rundan, men efter att ha misslyckats i andra drog Fredrik Myhre det längsta strået.

Tor Arne Kvia tog sig längre och slog först ut Kenneth Nymoen, där efter födelsedagsbarnet och talangen Max Vonka, för att i topp 8 stöta på Odd-Helge Helstad. Där hände något med Kvias bil och Odd-Helge gick vidare till topp 4.

Alvin Lægreid stötte först på Kim André Svensson och gick sedan vidare till att möta Ove Bjørge i Volvo 245:an. Fredrik Myhre stod för motståndet i topp 8, och i och med segern där var även Alvin klar för topp 4.

Helge Ougland hade turen med sig i flera fall. Först slog han ut 2018 års NM-mästare Ole Morten Davanger som snurrade i sin nybyggda Toyota GT86:a. Därefter i ordning Thomas Riedel och Kenneth Djønne Nornes.

Andreas Øvergaard körde mycket övertygande och slog Øyvind Eikså, Mats Roland och Petter Lauvås för att ta sin plats i topp 4.

När det började dra ihop sig så stod Alvin Lægreid mot Helge Ougland i den ena semifinalen och Odd-Helge Helstad mot Andreas Øvergaard i den andra. Spänningen i den sistnämnda var stor och det var också ett så kallat split decision, där två bedömare ville ge segern till Odd-Helge och en till Andreas.

Finalen i den första deltävlingen i Pro-klassen i Norwegian Drift Championship kom så att stå mellan Alvin Lægreid och Odd-Helge Helstad. I Alvins leadåk hade Odd-Helge lite vinkel men hade bra proximity i början. Sedan byggdes det upp en lucka mellan bilarna. I Odd-Helges leadåk gjorde Alvin en riktigt dålig start och det blev genast en lucka. När Odd-Helge gjorde en vid sväng så knappade Alvin in rejält på luckan. Efter en lite ryckig chase med olika avstånd avslutades andra åket med att Alvin i det närmaste snurrade precis i samband med målgången.

Odd-Helge Helstad, arkivbild från 2017

Slutresultat:

  1. Odd-Helge Helstad
  2. Alvin Lægreid
  3. Helge Ougland
  4. Andreas Øvergaard

Innan Pro-klassen avgjordes hade Pro2 sin final, där resultatet blev:

  1. Robin Skedsmo
  2. Glenn-Fredrik Olsen
  3. Kyrre Nielsen
  4. Marianne Halvorstad

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se