Sommertreff på Arctic Circle Raceway

0
1054

När man tänker på Nord-Norge så tänker man på snötäckta bergstoppar, porlande vatten och ett fiske som många bara kan drömma om. Men två gånger om året så bjuds det upp till Sommertreff på Arctic Circle Raceway.

Förare från alla möjliga håll kommer för att njuta av den friska däckröken som kanske inte vanligtvis är synonymt med de norska bergen. Helgen har bjudit på gripkörning, drifting, bil-limbo dans, dragracing, bilutställning och sist men inte minst Breisladd!

När DriftZone anländer på Lördagen så har redan eventet varit igång i flera dagar och man märker på en gång att eventet har vuxit sen förra sommaren. Campingen är full med husvagnar, tält och framförallt bilar. Allt ifrån häftiga utställningsbilar till kanske inte riktigt lika utställningsbara Volvo 240 driftbilar som ser ut att ha levt ett hårt liv!

Men stämningen är som brukligt på topp och det var svårt att hitta någon som inte hade ett leende på läpparna! Humören var på topp och man kunde verkligen känna vilken familjär känsla som genomsyrade hela eventet.

Arctic Circle Raceway är en väldigt häftig bana i sig, ett gammalt grustag som byggts om till en Racingbana av rang, 4 km lång och ett väldigt intressant upplägg i och med att man kör in på insidan av banan för att nå campingen, man kan alltså (med hjälp av stigar) gå ett helt innervarv av banan och se alla häftiga bilar på nära håll utan att nödvändigtvis vara i någon större fara om någon skulle köra av.

Solen skiner och några små vita puffar seglar förbi på himlen lite långsamt, och även om miljön förespråkar lugn och ro så är det inget som motorintresserade låter vara ifred länge, driftbilar och gripbilar byter av varandra på banan och några riktiga dyrgripar vågar sig ut och gnugga däcken litegrann. Till mångas förtjusning så fick vi se en Ferrari 488 GTB gripköra lite, och jag tror att det är något som man sällan kommer att få se i verkligheten under sin livstid!

I depån kunde man beskåda Fredrik Aasbo´s Toyota GT86, vacker som en sommardag och människorna unga som gamla samlades runt den och försökte räkna ut hemligheten som gör någon till en Formula Drift-förare! Precis mitt emot den står det en orginal GT86:a som är till försäljning och om man behövde hjälp för att se potentialen i det chassit behövde man bara titta på Fredric´s bil.

Men Sommertreff är inte bara en trackday, utan har lite mer av ett Gatebil stuk (dock utan en egen Driftseries) i och med att när kvällen rullar på så är det dags att stänga av bilen och njuta av en festivalstämning med musik och diverse rusdrycker!

Jag tror att det här är något som alla skulle behöva uppleva och jag rekommenderar varmt alla att fundera en extra gång när ni ser en inbjudan till Sommertreff på Facebook nästa gång!

Text: Emil Åhman – DriftZone.se
Foto: Emil Åhman – DriftZone.se

This slideshow requires JavaScript.