Vonka Racing, talangfulla norska driftingbröder!

0
564

Ibland dyker det upp nykomlingar på driftinghimlen som det kan vara väl värt att hålla extra koll på. De två bröderna Max och Ludvik Vonka är två sådana.

Vi vill ju ha koll på vad som händer i grannlandet, så vi kontaktade Vonka Racing för att låta dem berätta lite om framtidsplaner och ett garage innehållande inte mindre än tre Nissan S15.

Berätta lite kort om vilka ni är.
-Vi är Team Vonka Racing, som består av Max Vonka och Ludvig Vonka som förare, och vår far Paal Vonka som mekaniker, spotter och teamchef. Max är 17 år gammal och har kört drifting i tre säsonger och har kört första tävlingssäsongen 2018. Ludvig är 15 och har kört drifting i en säsong, första säsongen var 2018.

Vad kör ni för bilar idag?
Vi har 3 Nissan Silvia S15. Max kör en S15 med Rocket Bunny-kit. Den har en 2JZ med 717 hk och 900 Nm.

Ludvig kör en S15 med SR20DET med 330 hk. Det var den första bilen vi köpte.

Den tredje S15 vi har håller vi på att bygga. Det ska bli Rocket Bunny-kit och en Chevrolet LS3 V8 i den.

Vad körde ni för tävlingar och event under 2018?
-Max körde en hel säsong i Norges Cupen under 2018. Detta är klassen PRO2 som är klassen under PRO. I PRO2 får den som är under 18 och de som är över 18 delta, medan i PRO, som är det norska mästerskapet, får bara den som är 18 år köra, om man inte får dispens. Max kom på en sammanlagd tredjeplats i Norges Cupen och blev bästa juniordrifter i Norge. Säsongen har varit väldigt bra för Max om man ser till resultaten.

Första deltävlingen kunde vi inte vara med i, men i andra deltävlingen kom Max på sjätte plats. Med tanke på att det var första tävlingen i en nybyggd bil så var vi väldigt nöjda.

I tredje deltävlingen kom han på fjärde plats, och det var vi också nöjda med då det var bättre än gången innan. I den fjärde deltävlingen så lyckades Max nå upp till andra plats, och den första pallplatsen i driftingkarriären för Max!

Finalen och fem deltävlingen i Norges Cupen 2018 blev ännu bättre med en seger! Detta var vi väldigt nöjda med, och att resultaten har blivit bättre och bättre för varje tävling 2018 var vi väldigt nöjda med.

Ludvig körde mest träning 2018 eftersom det är hans första säsong som driftingförare. Men i finalrundan i Norges Cupen så deltog Ludvik i sin första tävling. Han slutade på en åttonde plats, vilket vi är väldigt imponerade över.

Vad var bästa eventet 2018?
-Det bästa eventet för Vonka Racing var finalen i Norges Cupen, deltävling 5. Då deltog både Max och Ludvik. Då fick vi visa upp hela teamet och fick tävla mot varandra.

Hur ser planerna ut inför 2019?
-2019 ska Max och Ludvik köra en hel tävlingssäsong. Max ska köra PRO som juniordriftförare. Max blir då den enda under 18 år i PRO-klassen. Vi ser väldigt mycket fram mot detta och hoppas att få utveckla Max till en bättre förare. Ludvik ska köra i Pro 2 och detta blir hans första hela säsong med tävlingar, vilket vi är väldigt spända på.

Om man tittar på framtiden i ett längre perspektiv, 4-5 år, hur ser er driftingsatsning ut då?
Om 4-5 år är planen att vi ska köra internationellt, Formula Drift eller en serie i Europa.

Har ni några speciella samarbetspartners?
-Vi har haft med oss Lamerseter Bilverkstad i teamet under 2018. Det är en lokal bilverkstad och lackeringsfirma som har hjälpt oss med att lackera bilarna. De blir med också under 2019.

Bröderna Max och Ludvik Vonka blir definitivt värda att hålla ögonen på de närmaste säsongerna!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Privat