24-årige John satsar på SM i ett nybygge

0
385


Alla bilder: Michael Åkerblom

I dagens reportage så träffar vi 24-årige John Bergman Juhlin från Västerås. John främsta merit är en andra plats i RM säsongen 2015. Just nu så bygger västeråsaren nytt inför SM. Men precis som vanligt så lyssnar vi hur motorintresset startade.
– Motorsporten kom in i bilen i tidig ålder då min bästa kompis familj var en stor motorfamilj. Mycket motocross, folkrace, rally & rallycross var det som gällde. Samtidigt som min familj inte alls var intresserade utav motorsport. när jag va 12år så började jag åka motocross, vilket med åren blev mer seriöst men sen avtog det när jag va runt 18, idag kan jag vara ute och åka nångång per år bara för att det är en sjukt härlig känsla och givetvis väldigt kul även om man absolut inte har farten med sig längre.

När upptäckte du driftingen?
– Drifting/sladdandet tyckte man var häftig rätt tidigt, satt och kollade på Youtube, men det var snarare folk som åkte och sladdade.. man får inte riktigt blanda ihop det med drifting. Men redan som A-traktor förare insåg jag att det är ju bland det roligaste som finns.. även där bara sladdande men man tränade ju givetvis på att länka osv. Sedan blev det väl värre när man fick körkort.

Vad har du haft för driftingbilar?
– Första bilen som kördes drifting var min förra BMW E36 med turbo innan jag sålde den så nådde vi en effekt på 724hk & 955nm, även den motorn som sitter i min nuvarande driftbil. Innan dess har jag har lite olika projekt men det räknas inte. Idag har det precis börjat och provköras med nya bilen (Nissan S14 med bmw motor i).

– Bilen som jag kommer köra i år köpte jag för ca 1,5 år sedan och för ca 1år sedan började bygget på riktigt och nu står den i garaget som färdig bil. Bilen består utav en Nissan s14 med BMW motor, som nyligen bromsades till 754whp & 1038wnm. Buren i bilen är byggd utav Suvi Performance, lika så handbroms, växelspak & pedalställ. Bilen har stått i vagga och är blästrad och lackad i alla skrymslen, så den är minst sagt fräsch.

Vad har du kört för tävlingar och vilka meriter har du? 
– 2015 så blev det RM tävlingen på Gröndal där det slogs om pallplatser tillsammans med bröderna Joensuu, där jag slutade som silver medaljör. vilket helt klart vart över min förväntan.

Vad kommer du att köra för event under 2017?
– 2017 satsar jag på att köra alla deltävlingar i SM. Jag tror att det kommer bli ett bra år för mig trotts ny bil och mycket annat nytt. Jag hoppas på att slippa allt för många barn sjukdomar på nya bygget. Det brukar ju ställa till det om såna små grejer dyker upp.

Hur jobbar du för att allt ska gå ihop sig ekonomiskt, vad är den tyngsta kostnaden för dig?
– Jag jobbar heltid på Motospeed AB i Västerås för att få in pengar till mina intressen. Även stor hjälp från mina sponsorer som tror på mig och nya bygget. Dom vet vad jag vill så det känns riktigt kul att dom följer denna resa, säger John och fortsätter.

– Tror säsongen ändå kommer bli ganska tung eftersom många förstår och vet så går det åt mycket pengar när man ska ha igång nya bilen osv.

John vill även passa på att tacka sina sponsorer som gjort satsningen möjlig.
– Getlow.se, Auto-Gruppen, Suvi Performance, Dennis Ficks Transport, Lånsta Lack, Motospeed, Elda Butiken Västerås. Och även ett stort tack till Martin Bjurenvall, avslutar John Bergman Juhlin.

/Stefan Lindgren – Driftzone.se