Anmälan öppen för den första världsomspännande driftingtävlingen

0
494

Det internationella bilsportförbundet FIA, Fédération Internationale de l’Automobile, öppnade den 7 juli anmälan till den första världsomspännande driftingtävlingen FIA Intercontinental Drifting Cup (FIA IDC). Denna tävling blir den första FIA-sanktionerade driftingtävlingen någonsin och den kommer att hållas i Odaiba, Tokyo 30 september – 1 oktober 2017. Intresset för tävlingen sägs vara mycket stort och har så varit sedan den lanserades på FIA:s sportkonferens i Genève 20-22 juni i år.

Anmälan är öppen till och med 31 juli 12.00 CET. Därefter kommer en urvalskommitté att gå igenom anmälningarna och en startlista till evenemanget presenteras.

Foto: Jonathan Leung Licensierad enligt CC BY 2.0
Får vi se någon från amerikanska Formula Drift?
Foto: Jonathan Leung (Lic. enl. CC BY 2.0)

Villkoren är, i urval:

  • Förarna kommer att granskas av FIA, och detaljerad information om meriter kan komma att begäras.
  • Förare som har nått topp 3 eller bättre i nationella serier prioriteras.
  • Förare måste ha internationell förarlicens, lägst D1.
  • Bilarna måste uppfylla det senaste reglementet från FIA. Tekniskt reglemente för IDC kommer att släppas 15 juli.

Det kommer dock inte att vara gratis att köra tävlingen. En avgift för deltagande på 2.500 USD per bil, samt en avgift för logi på 3.500 USD/team (3 personer inkl förare) vilket inkluderar fyra hotellnätter, lunch och inrikestransporter med buss.

Kostnaden för att skeppa bilen med båt till Japan kommer promotorn att bekosta. Dock påpekas i inbjudan att tillse att man, beroende på hemland, har tillräcklig tid för båttransporten.

Fredric Aasbø Foto: Christer Hägglund
Kommer den norske stjärnföraren Fredric Aasbø att ställa upp i IDC?
Foto: Christer Hägglund

Det ser helt klart intressant ut, att få ett möte mellan storförare från olika länder och kontinenter. Kommer vi att få se någon svensk förare på plats? Drift GP-förarna som turnerar runt Europa är möjliga deltagare? Amerikanska motorsportserier brukar inte ha mycket över för FIA och deras tävlingar. Hur blir det den här gången? Det vi kan vara ganska övertygade om är nog att få se en hel del av den japanska eliten i tävlingen.

Ska du delta? Skriv och berätta för oss!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se, Jonathan Leung