Åter stort fokus på motorsport och säkerhet

0
719

Under Bahrains Grand Prix råkade Haas-föraren Romain Grosjean ut för en riktigt allvarlig olycka som till en början såg ut att kunna sluta på allra värsta sätt.

Häftiga bränder förekommer även inom drifting. Här Gatebil Drift Series på Mantorp Park. Foto: Wilfried Butin

Det var på första varvet som fransmannen Grosjean, i ett spårbyte, missbedömde avståndet till den ryske föraren Daniil Kvyat och gick rakt in ett stålräcke. Bilen gick i två delar och den främre delen, innehållande förarplatsen och Grosjean, slog upp i en våldsam brand. Räddningsteamet som följer bilarna på första varvet var snabbt framme och glädjande nog kunde man se Grosjean hoppa ur bilen och bli omhändertagen av läkare. Eftersom tv-bilderna som finns kommer från olika vinklar och har klippts samman är det svårt att beräkna hur länge Grosjean blev sittande i lågorna innan han lyckades ta sig ut, men uppgifter om över 25 sekunder förekommer.

Det här sätter på nytt fokus på vikten av att ha bra personlig skyddsutrustning. Inte nog med branden, bilen slog in i barriären med full kraft, vilket satte hans bälten och andra skydd på stort prov. Att använda hjälm, overall, skor och handskar som har högsta möjliga brandklassning borde vara självklart för alla utövare av motorsport på tävlingsnivå.

Förarkollegan Daniel Ricciardo rasar mot Formel 1 och det faktum att man rullade bilder på olyckan om och om igen under tiden bilen bärgades och förarna väntade på omstart.

– Sättet som Grosjeans olycka visades om och om igen var fullkomligt respektlöst mot hans familj, och för våra familjer, säger Daniel Ricciardo till Aftonbladet.

Romain Grosjean hälsar i ett videoklipp från sjukhuset att han är ok, eller i alla fall i stort sett ok, med brännskador på händerna och fotlederna. Vilket i sammanhanget nästan får ses som ett mirakel.

Under vintern kommer vi att tala vidare om säkerhet, bland annat i ett par poddavsnitt.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Wilfried Butin – DriftZone.se