Björn Billsten nominerad till Årets bilfotograf på Greenlight Galan

0
218

DriftZones fotograf Björn Billsten, hemmahörande i Kristianstad, har blivit nominerad i kategorin Årets bilfotograf på Greenlight Galan.

Foto: Jesper Hartman

DriftZone blev, efter att ha tagit hem två raka vinter i Årets media, inte nominerade i den kategorin i år. Men det innebär alltså inte att vi blev helt utan nomineringar. Det är medarbetarna som skapar DriftZone och vi är glada att ha en nominering även i år. Till nästa år kavlar vi upp ärmarna och hoppas att lyfta vår leverans tillräckligt för att få en nominering i Årets media igen.

Stefan Lindgren, redaktör och DriftZones grundare:

”Det är otroligt kul att Björn uppmärksammas för sitt driv som fotograf. Han ligger alltid i framkant där han ständigt utmanar sig själv för att utvecklas som fotograf. Han är även en inspirationskälla för oss andra i DriftZone då han gärna delar med sig av sin kunskap.”

Björn arbetar till vardags som lärare, har ett stort intresse för fotografi och har därigenom bland annat varit ordförande i den lokala fotoklubben.

Hur känns det att ha blivit nominerad till Året bilfotograf?
-Känns så klart kul att ens bilder har setts och att de tydligen håller för att jag ska bli nominerad. De andra tre som är nominerade är väldigt skickliga fotografer. Framförallt gillar jag André Källmans bilder. Som person har jag inga ambitioner att ha många följare eller att behöva synas, utan jag trivs perfekt med att vara en del av DriftZone och arbeta för något vi tror på tillsammans.

Hur gör du för att jobba brett när du är på ett event, och få med så många olika vinklar och typer av bilder som möjligt med dig hem?
-En fördel under denna säsongen har varit att jag fått ansvara för DriftZones fotografer under SDC- samt GDS-tävlingarna. Att dela upp banan i olika delar, med fokus på att tillsammans leverera så bred bild av tävlingarna som möjligt. Just att få med många olika vinklar samt variation på bilder känner jag att fortfarande är ett utvecklingsområde. Oftast styrs jag mer av hur väl bakgrunden kan passa in i bilden och hur jag ska få bilen att komma fram mer.

Har du ytterligare idéer som du vill ta med dig in i ditt bilfotograferande?
-Ja, massvis med idéer snurrar runt i huvudet. Främst efter en regnig säsong där utmaningen har varit att leverera bra bilder utan rök. Eller raka motsatsen hur jag under till exempel Gatebil ska kunna placera mig bättre för att kunna ta bilder i den enorma mängden rök som bildas under Drift Line. Har även ambitionen att bli bättre på att ta mer statiska bilder, ljusmåla samt lägga mer tid på att titta på andra fotografers bilder och inspireras av dessa.

Senast 2017 var en annan av fotograferna anslutna till DriftZone nominerad, Andreas Harrisson, som tyvärr inte vann kategorin den gången.

Björns kollegor inom DriftZone håller tummarna för att han tar hem kategorin på Greenlight Galan, som hålls på Folkets Hus Kulturhuset i Trollhättan den 16 november.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten – DriftZone.se, Jesper Hartman – Hartman Photo