Bryta regler eller föreskrifter, tänk efter FÖRE!

0
152

Som vi alla vet, så finns det regler inom de flesta områden. Vi har trafikregler, regler om hur vi ska arbeta, regler om hur vi går os v. Det vi kommer diskutera nu är vad som kan hända om någon eller några av dess bryts.

Bilden är tagen på ett event med korekt tillstånd och arrangerat på en bana avsedd för ändamålet.

Vi kommer hålla oss inom det regelverk som finns för tävlingsbilar. De regler som finns är inte otydligt, de säger i klartext att en tävlingsbil inom bilsport oavsett gren måste vara besiktigad för att få köras på allmän väg. Är bilen inte besiktigad så får den endast köras på ett tävlingsområde, dvs den plats som är avsedd för tävling och är besiktigad för detta ändamål.

Så har du en grym driftbil, byggd för Pro/semipro klassen men inte reggad eller besiktigad för gatan, ja då får den bilen inte köras en meter på allmän väg. Det är här som det blir knivigt då du kanske vill visa upp din bil och även göra en liten burn eller uppvisning. Det kan tex vare en lokal bilträff som har fixat en burnoutruta och fått tillstånd av polisen att ha en sån grej på träffen. Jättekul tycker du, och drar dit med din driftingbil…… Aj aj det är inte en bra idé.

Att träffen har fått tillstånd av polisen att ha den rutan, betyder inte att den är besiktigad och fått godkännade som banområde/tävlingsområde (om nu inte tillståndet ger arrangören tillåtelse för användande av tävlingsbilar). Inget banområde = no go för tävlingsbilen (nu pratar vi om drifting och Pro/semi pro byggd bil) om du har en bil byggd för modified klassen och har den besiktigad, ja då får du köra med den precis som vilken annan gatreggad bil. Att visa upp sin bil på en träff med en dedikerad ruta för burnouts/uppvisning är en sådan sak som många tar för givet att det är ok, tyvärr så är inte det alltid så och kolla upp det innan du kommer dit med din bil som då inte ens får tas ner från trailern egentligen.

Nu kanske du sitter och tänker: Men vad gör det om jag kör min driftbil på en allmän väg lite snabbt och bränner en uppsättning däck, det skadar väl ingen?

Tänk om där min gode läsare, om olyckan skulle vara framme så finns ingen försäkring som täcker (trafikförsäkringsföreningen täcker den andra partens skador) men dina skador och andra skador får du själv betala. Det kan bli rätt dyrt fort om det går riktigt illa – samtidigt så händer också följande, du blir åtalad för vårdslöshet i trafik, olovlig körning, eventuellt vållande till skada eller i värsta fall annans död, du blir skadeståndsskyldig och din tävlingslicens dras självklart in direkt. Din bil kan också tas i beslag för att sen eventuellt skrotas.

Denna bild är också tagen i laglig miljö

Varför skriver vi om detta? det är ju ett erkänt fenomen att visa upp bilder och filmsnuttar när en cool driftingbil/trimmad bil kör hårt för att skapa nästa youtube raket eller den grymmaste bilden….. Men effekten av detta beteende är något som kommer drabba fler än bara dig. Förbundet kommer dessutom helt klart agera hårt om de får uppgifter om att deras licensierade förare gör dessa olagligheter, då ryker licensen bra snabbt och du kan även få böter. Så om den lokala förmågan med en vråltrimmad bil beslutar sig för att svarva runt den lokala korvkiosken så blir tyvärr sporten drifting även nedsvärtad oavsett om föraren har någon anknytning till sporten eller inte.

Då kanske du kontrar med: Men vi skulle ju bara ta en fräck bild…. Då bör du också veta att numera så får polisen använda bilder/filmer i sin bevisföring, vilket innebär att det är kanske lätt att koppla bilen till förare och samtidigt få klart bevis på brottet, bild på en pro driftbil i full drift på ett allmänt vägavsnitt då är fallet rätt klart. Finns det dessutom flera märken och andra saker som visar teamnamn/förarnamn så blir det ännu enklare för polisen att klara upp detta. Sen kan vi även titta lite på eventuella samarbetspartners som har reklam/logos på bilen, tror ni verkligen att dem vill synas i illegala sammanhang? Det tror jag inte.

Så vad vill vi belysa med denna text? Jo tänk efter FÖRE! Gör inget som kan skada dig själv, andra eller sporten som du också brinner för. Ditt beteende kring detta har betydelse om vi vill få sporten drifting att bli ansedd som en vass sport som hör hemma i motorsportens finrum.

Text & Bilder: Henrik Andersson, Driftzone