Driftshow i Malå

0
265

Den 8 augusti arrangerades Lappland Woodstock, en festival i Malå i Lappland för musik, konst och bilhobby. I år hade två driftare blivit inbjudna för att köra en show på området för att visa upp sporten för allmänheten.

De två var Viktor Persson och Magnus Basmange Larsson, och vi har snackat lite med dessa båda herrar efter showen.

Foto: Magnus Larsson

Hur blev ni tillfrågade om den här showen?
-På driftingtävlingen som hölls i Lycksele under motorveckan så slutade jag på en 3:e plats. I sista körningen under tävlingen så sköt jag däremot kolvringen, berättar Viktor, och fortsätter: Tre dagar innan Malå Motorklubb hade sin bildag på Lappland Woodstock så bestämdes det att det skulle köras en uppvisning med drifting. Jag befann mig då i södra Sverige, 120 mil bort. Under resan upp till Lycksele så hittade jag en ny motor i Holmsund som vi hämtade upp. Jag och min bror, Niklas, byggde sedan ihop en ny motor på två dagar enbart för att köra uppvisningen i Malå. Vi fick ihop bilen på fredag eftermiddag och uppvisningen var på lördag kl 12.”

-Viktor frågade mig om jag var sugen att följa med till Malå för visa lite drifting, berättar Magnus. Tyckte att det lät som en rolig grej, speciellt då min bil strulade så mycket under tävlingen i Lycksele. Jag hade nog fixat felet med bränsletrycket. Jag var på en träningskväll i Skellefteå och allt fungerade bra då, så jag tackade ja! Jag visste inte riktigt hur man ska lägga upp en bra show, men tänkte att det är väl bara hålla ner högerfoten och bjuda på däckrök och styrstopp!

Viktor berättar att väl på plats i Malå på fredagkvällen så planerades banan och att han och Magnus var överens om att det bästa vore om den gick som en åtta.

På lördagen så vaknade man upp till spöregn och det dåliga vädret höll i sig frampå förmiddagen, men sedan klarnade det upp. Tyvärr blev det ingen längre körning för Viktor, som efter bara ca 10 minuter drabbades av att kylarslangen och toppackningen gick sönder, troligen på grund av en spikning.

-Fick avbryta och försöka rädda upp det. Surt när vi hållit på i två dygn för att bygga ihop motorn och så går den sönder efter 10 minuter. Men det är ju sådant som tillhör sporten. Det är extra synd att motorn gick sönder eftersom det är tävling i Piteå 7 september, så nu söker jag nya samarbetspartners för att få ihop en ny motor igen, berättar Viktor

Foto: Anette Kunosson

Magnus får fart på sin bil,

-Det blir att jag skjutsar en 16-åring först en sväng, byter däck, åker fram till publiken med en extra hjälm i handen och frågar vem som vill åka med. Hittar en kille i mängden och han får åka med. Märker att bilen blir lite trött, viker in och byter däck och kollar vad soppatrycket står på. Japp, det har blivit lägre. Höjer upp trycket så V8:an får sin mat och har nu med en grabb som är supporter till Viktor. Kör ej fullt ut men märker den är tröttare nu. Viker in och ser att det är ännu lägre, så jag snackar med Viktor som också har problem. Vi ger upp efter att jag gasat i ca 30-40 min och 8 däck mindre.

Är ni nöjda med showen, efter omständigheterna?
-Under uppvisningen var det blött på banan på grund av regnet och det betyder nästan ingen däckrök. Hade banan vart torr så hade det blivit mer rök och då hade showen fått sig en extra effekt som blir roligare, säger Viktor.

-Ja. Efter att jag slutat köra så går vi fram till publiken som kommit berättar vad som har hänt och sedan så parkerar vi bilarna på utställningen och snackar vidare med intresserade som kommer fram och ser vad vi har. Folk tycker om mitt V8:a-bygge, då det trots allt är en träff med mycket V8:a-folk.

Tror ni att sådana här shower höjer intresset för drifting?
-Tror det. Både jag och Basmange körde lite olika folk under uppvisningen för att få upp intresset för sporten, säger Viktor. Vi hade en bra publik på plats i Malå och jag kan se att det finns nått mer att bygga vidare på där. Det var populärt bland besökarna och många kom fram efteråt, både unga som gamla och kollade på bilarna när de visades upp.

Foto: Anette Kunosson

Något speciellt du tar med dig från den här dagen?
-Blev en helt okej dag trots allt, tycker Magnus, fick klämma och känna mycket på min styrning, som jag byggt själv och jag har ju inte kört så mycket med bilen. Så en rolig och lärorik dag med mycket trevligt folk. En som fick åka med mig blev riktigt intresserad, så kanske vi har en ny driftare där. Det är viktigt att visa upp sporten såhär på uppvisningar.

-Ja, en som fick åka med under uppvisningen var Max, 4 år och han hade överraskat med en 2insane4street-tröja. Det är så man blir tårögd och det är sådana ögonblick som får en att kämpa med det man håller på med.

Vad händer nu för er?
-Nu ska vi fixa felet som vi tror oss veta vad det är, säger Magnus, och sedan siktar vi på tävlingen i Piteå den 7 september.

-Även jag hoppas på att få klart bilen inför Piteå, berättar Viktor och avslutar, och vi vill rikta ett stort tack till Malå Motorklubb som bjöd in oss! avslutar Viktor.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Anette Kunosson