Ett exempel på vikten av att ha rätt säkerhetsutrustning

0
268

En förare i Nya Zeeland fick nyligen brännskador i ansiktet och på händerna efter att hans bil börjat brinna. Nu vill han att fler tar riskerna med motorsport på allvar.

Bilen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Wilfried Butin

Föraren James Dudley åkte från hemstaden Tauranga till Taupō över helgen när man firar den engelska drottningens födelsedag för att delta i Drift Antics Motorsports driftingevent på Bruce McLaren Motorsport Park.

I brådskan att komma ut på banan glömde Dudley att sätta tillbaka tanklocket på sin Nissan Cefiro och när han gick in i första kurvan började bilen brinna.

”Bränslet sprutade på avgasröret, och då var det kört” berättar Dudley för webbtidningen Stuff.

Hela bakdelen av bilen brann och trots att banans räddningspersonal var snabba att rycka ut, fick både Dudley och hans passagerare flygas till närliggande Waikato Hospital med brännskador.

Dudley berättar vidare att när han vände sig om för att lösgöra bältet slog lågorna mot hans ansikte och händer.

”På varje bana jag åker till är det alltid någon, inklusive jag själv, som hoppar i sin bil iklädd hoodie och träningsbyxor eller gamla arbetsoveraller.

”Det är inte för att vi är vårdslösa, det är bara för att vi har en så avslappnad inställning till det. Jag har rätt utrustning för mig själv, men jag hade bara inte den på mig.”

Sedan olyckan har Dudley köpt extra säkerhetsutrustning för drygt $2.500, motsvarande drygt 16.000 SEK, till sina passagerare, inklusive en brandsäker overall, handskar och skor.

Drift Antics Motorsport Ltd-direktör, Zack Zaidan, sa att de aldrig hade haft en händelse av denna skala under de drygt fem år som hade man kört på Taupō-banan.

”Resultatet kunde ha varit mycket sämre om inte för de snabba åtgärderna från våra utmärkta funktionärer på banan som agerade omedelbart för att släcka elden och det superjobb som vår medicinska personal på plats utförde,” fortsätter han.

”Brandhämmande FIA-godkända overaller kommer att fasas in för Drift Antics evenemang i framtiden. Enligt FIA ger helhjälmar, dräkter och handskar mer skydd mot brand och skador och kan köpa en förare de extra sekunderna med tid som kan göra en stor skillnad. ”

Dudley, som hade en öppen hjälm och saknade handskar, tror att om han hade använt rätt säkerhetsutrustning, skulle han inte ha drabbats av brännskador i ansiktet och händerna.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Wilfried Butin – DriftZone.se
Källa: stuff.co.nz