Fällfors jagar driftingtävling för 2020

0
338

Företaget bakom den nyligen färdigställda anläggningen i Fällfors, mellan Skellefteå och Piteå, söker nu aktivt efter driftingtävlingar att förlägga till anläggningen.

Driftshowen under Midnattssolsloppet

I likhet med många andra motorbanor i Sverige idag tillhörde Fällfors tidigare Flygvapnet och ingick i Bas 90-systemet. Sedan 2008 har det bedrivits civil verksamhet på platsen, med utprovning av fordon med mera. Motorsporten har funnits med sedan starten, men i och med satsningen på att färdigställa anläggningen till en modern motorbana växlar man nu upp sina ambitioner inom motorsport.

Premiären Midnattssolsloppet genomfördes i juni 2018, där klasserna TCR Scandinavia, Porsche Carrera Cup, GT4 Scandinavia och Formula Nordic deltog. Samtidigt gjorde några lokala toppförare i drifting en mycket uppskattad uppvisning inför den stora publiken, vilket gav både arrangör och publik mersmak.

Daniel Wikgren, banchef vid Fällfors
-Vi söker nu aktivt efter minst en driftingtävling att arrangera under 2020. Vi siktar på att få en SM-deltävling, men vet att det finns flera intressenter till att genomföra kommande års deltävlingar. Vi har målet högt ställt i alla fall, och vill arrangera minst en tävling på riksnivå.

Söker ni andra samarbeten?
-Ja, vi försöker att hålla alla dörrar öppna, så vi har öppnat en dialog med några aktörer.

Hur var mottagandet för driftingen under Midnattssolsloppet?
-Mycket positivt skulle jag säga. Vi hade 17.000 i publiken under helgen, och det var många som satt på läktarna och tittade på driftinguppvisningen.

Har ni någon förening som är hemmahörande på er bana?
-Nej, vi har inte det, och det ser jag som positivt. Vi har duktiga arrangörsföreningar i närområdet, Piteå och Skellefteå till exempel och att vi inte har någon förening kopplad till oss ger flera föreningar möjligheter att arrangera evenemang hos oss. Ett mål som vi har till kommande säsong är också att kunna erbjuda regelbundna träningskvällar, och då inte bara i drifting utan även i andra grenar.

Det blir onekligen spännande att se var SDC väljer att förlägga sina deltävlingar 2020. Det har höjts röster under året för att fler deltävlingar ska gå på stora motorbanor, så när den här chansen ges hoppas vi att utskottet tar den i seriöst beaktande. Vi ser absolut inga hinder för att en av deltävlingarna i SDC arrangeras på Fällfors.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Jakke Röntynen