FIA: Kawabata historisk vinnare i Japan

0
563

Den historiska första deltävlingen av FIA Intercontinental Drifting Cup är avgjord. Den historiske vinnaren blev japanen Masato Kawabata som besegrade landsmannen och legenden Daigo Saito.

Den omtalade FIA tävlingen i Japan pågår för fullt. Under lördagen så avgjordes den första av helgens två tävlingar. Tävlingen bjöd på en rad tuffa ”battles” och riktigt vass körning. Den kanske vassaste ”battlen” var mellan de bägge ryssarna Georgy Chivchyan och Arkady Tsaregratsev. Showen som ryssarna bjöd på i matchen om tredje plats var något i hästväg och de visade samtidigt att de bägge blir att räkna med till söndagens tävling.

Finalen avgjordes mellan de bägge japanerna Masato Kawabata och Daigo Saito. De skulle krävas en ”One More Time” för att skilja dem åt. Kawabata var den som drog hem vinsten efter en jämn kamp där Saito gjort ett minimalt misstag precis innan mållinjen.

Topp-3 FIA Intercontinental Drifting Cup Round 1
1. Masato Kawabata
2. Daigo Saito
3. Arkady Tsaregratsev

Formula Drift- och Gatebil Drift Series-bedömaren Ryan Lanteigne sammanfattar första dagens tävlingar för DriftZone såhär i en video inspelad på hotellet i Tokyo (avskrift av Ryans video i översättning och sammanfattning):

Tävlingen drivs av FIA, internationella bilsportförbundet, och promotas av den japanska serien D1 Grand Prix. Detta gör att man använt det system för bedömning som D1 använder, vilket skiljer sig en del från det system som används i andra serier. Till exempel utgår det i allmänhet från en domare, medan man i IDC har tre bedömare, vilket förändrar hur systemet fungerar. Det ska ta hänsyn till tre indata istället för en, det ger ytterligare komplexitet och utmaningar, men Ryan tycker att man kommit överens på ett bra sätt under dagen.

Det är lördag kväll i Japan när Ryan pratar med oss och första omgången i tävlingen har gått under lördagen, den andra kommer att gå under söndagen. Det kommer att vara så att under lördagen avgjordes ett kval och en top 16-stege med vinnare och ranking 1-16. Under morgondagen kommer samma sak att ske, man börjar om igen med kval, top 16 och fram till final. Därefter summeras poängen man tjänat i runda 1 med poängen från runda 2, och man kan därefter utse en totalvinnare för den första interkontinentala cupen. Ryan berättar vidare att det är olikt alla tävlingar han bedömt innan, mest på grund av bedömningssystemet, som kräver att man vänjer sig vid det och det kan leda till en del intressanta situationer innan man blivit van.

Det har varit några riktigt bra battles och en del explosiv körning från förare som man kanske inte förväntade det ifrån. Speciellt från Arkady Tsaregratsev från Ryssland, vilket ledde till det som troligen var kvällens bästa battle, den om tredje pris mot Georgy Chivchyan, också Ryssland. Till slut blev det Daigo Sato mot Masato Kawabata, båda Japan, vilket blev en jättebra finalbattle, trots lite kontakt tidigt i battlen. Kawabata blev till slut den som tog hem segern.

Ryan hoppas att alla tittar på tävlingen, det finns många möjligheter med den här tävlingen i framtiden, och om man har frågor ska man inte tveka att höra av sig till FIA’s officiella konto på Instagram, eller FIA Intercontinental Drifting Cup på Facebook. Det är viktigt att fansen berättar vad man tycker om tävlingen, för att kunna göra om det igen på ett bra sätt i framtiden!

Text: Stefan Lindgren – Driftzone.se
Översättning: Christer Hägglund – DriftZone.se

Foto: FIA