Grahn: ”Slumpen som gjorde att det blev ett skåp”

0
1158


Foto: Erika Näsberg

Förra säsongen så slutade Jocke Grahn på en andra plats i SM. Grahn levererade en stabil körning under hela säsongen i sin Volvo 245 som han själv kallar för ”Skåpet”. Vart Grahn har fått sitt intresse för motorsport ifrån är som för många andra.
– Jag har alltid tyckt motordrivna fordon och bilar varit roligt, även min far så man kan väl säga att jag har gått i hans fotspår och lite där till.

När fastnade du för drifting och när började du att bygga din första bil?
– Det var när en av mina närmsta vänner (Axel Hjalte) köpte sin första ”bus bil” 2009 som intresset för det kom. Sedan några år tidigare så var väll jag en av grabbarna med epa, med den försökte man ju åka på tvären med så mycket det gick, hahaha! Jag började att bygga min egna första driftingbil 2010. Det va en 745 turbo med runt 350whp.

Du kör för tillfället en Volvo 245:a, varför föll valet på en Volvo kombi?
– Denna gamla 245a köpte jag 2013, tror jag? Köpte den av en kompis som jag skulle köra stubbrace med den. Men så blev inte fallet. Jag hade en m50b25 motor ifrån 325a liggandes och efter mååånga tusenlappar senare så blev det den bilen som den är idag. Så att det blev ett skåp var enbart slumpen som avgjorde det.

Gör du några uppdateringar inför kommande säsong?
– Drivlinan har fått sig en ny diff ifrån BMW m5 tillsammans med sviktstålsaxlar och m5 kardan. Motorn har jag renoverat och även uppgraderat med nya kammar, turbo, spridare och en stödgördel. Även en ny stor kyl och intercooler. Karossen är sig lik.

 Om vi tittar tillbaka på fjolåret som man kan säga att du gjorde succé under. Hur summerar du säsongen?
– 2016 har varit ett väldigt roligt och lärorikt år. Väldigt nöjd över mina placeringar trots strul med drivlina och småsaker.

Nu står vi inför en ny säsong, hur ska du upprepa fjolåret?
– Försöka bygga bort småfel som gjort att man har blivit utslagen p.g.a materiella saker, annars en aggressiv körstil men ändå stabil.

Hur ser årets satsning ut och vad är målsättningen?
– Det börjar redan i april, hemmaplan på Elmia (påsksladden) . Ska även delta i Gatebil Drift Series som är ihopslaget med SM. Även intresserad av att delta i Drift Allstar i Sverige.

/Stefan Lindgren – Driftzone.se