Investeringar i banorna i Sundsvallsområdet

0
374

I Sundsvallsområdet finns det två banor för motorsport med asfalt som underlag; Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan. Båda investerar nu inför kommande säsong.

Förvisso ligger Mittsverigebanan i Härnösand, men det är blott ett norrländskt stenkast från Sundsvall. Med sitt läge precis vid E4 är den lätt att nå från både norr och söder.

Det gamla speakertornet

Efter att under ett antal år haft en ägargrupp som starkt präglats av osämja och bråk som gått mer än ett varv i olika delar av det svenska rättssystemet fick Mittsverigebanan under sommaren 2017 en ny ägargrupp. Sedan den nya ägargruppen tog över driften har man jobbat efter en balanserad plan för att förbättra banan och faciliteterna runt omkring den. Inför den här säsongen innebär det bland annat att man bygger ett helt nytt torn för speaker och tävlingsledning, asfalterar depån och jämnar ut och asfalterar delar av banan.

Just att depån haft grusunderlag är en sak som varit ett bekymmer i flera grenar, bland annat drifting, vilket nu alltså åtgärdas.

Foto: Privat

När vi i samband med övertagandet intervjuade delägaren Per-Erik Axehult, själv aktiv inom racing, sa han:
”Vi ser inte detta som en business i första hand. Det är ett kall att få den här banan att fungera på ett bra sätt. Det har den aldrig gjort.”

En sak som ägarna jobbat hårt med tillsammans med SBF och SVEMO är att få banan godkänd för träning och tävling för både bilar och motorcyklar, vilket man delvis lyckades med. Under 2018 hade banan träningslicenser för banracing, road racing och gokart, samt tävlingslicens för banracing. Banracinglicenserna ska förnyas under kvartal 2 2019.

I sommar kommer man att kunna se drifting på Mittsverigebanan med början med en avrostning 30 maj, sedan på Bus 1 onsdagar under tiden 5 juni till 28 augusti, samt en finaldag den 7 september.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se, Privat