Jaeger om satsningen: ”Målet är att jag ska bli bäst”

0
620

27-årige Ola Jaeger från Fredrikstad är nästa norrman som siktar högt i USA. I år är siktet inställt på att köra Formula Drift Pro 2. Men det långsiktiga målet är betydligt större än så.
– Allt hänger på hur jag klarar av att finansiera satsningen, men målet är att jag ska bli bäst, säger Ola Jaeger till Driftzone.se.

Ola Jaeger har redan hunnit med en hel del i sitt 27-åriga liv. Från att ha kört Gokart som 9-åring till att nu göra en storsatsning i Formula Drift som är världens tuffaste serie inom driftingen.

– Jag har varit intresserad av motorsport så länge jag kan minnas. Jag började att köra Gokart redan 1999, då var jag 9 år, säger Ola.

När startade du din satsning på drifting?
– Jag började med drifting 2008. Men hårdsatsningen tog fart 2011.

Du har många fina meriter, vilken merit rankar du högst hittills?
– Jag måste säga att det segern i Skandinavien Powerdrift, men även topp-4 i Drift Allstars i Riga och Sturup slår högt.

Till kommande säsong så satsar på på Formula Drift, berätta lite om den satsningen?
– I år ska jag satsa på Formula Drift Pro 2. Det är fyra tävlingar totalt i den klassen. Jag siktar på att köra alla fyra deltävlingarna. Jag har haft en långsiktig plan på att ta mig till Formula Drift och det har varit mycket planering och annat som måste vara på plats. Jag har fått en riktigt bra bas hos RAD-Industries som drivs av Dan Burkett som kör Formula Drift Pro den här säsongen. Jag ska köra Fredric Aasbø’s gamla bil som ägs att Japanauto, jag kör för dem både i USA och hemma i Norge. I år kör jag Pro 2 för att kunna kvalificera mig till Pro-serien till året efter. Jag tycker att det är lurigt att starta där och jag vill lära mig banorna och studera de bästa förarna först.

Så tanken är att du kommer att göra en längre satsning än bara i år?
– Målet är att tävla där i flera år framöver. Allt hänger på hur jag klarar av att finansiera satsningen, men målet är att jag ska bli bäst. Jag trivs väldigt bra här i USA, så det är en dröm som går i uppfyllelse att få tävla där i flera år framöver.

Vad krävs för en sådan hårt satsning som du gör, och hur mycket mer krävs ekonomiskt mot att köra NM och Gatebil?
– Det krävs en bra planering och bra samarbetspartners både hemma och här i USA. Det är väldigt långa avstånd mellan varje tävling och de största kostnaderna är att frakta bilen. Sedan skall det tilläggas att jag och teamet kommer att resa fram och tillbaka mellan tävlingarna. Så det största kostnaderna och resor och transport. Bilen jag har hemma i Norge och bra men nivån i Pro är skyhög på både bil och förare. En Pro satsning kräver ännu mera om jag skulle komma dit. Jag måste bevisa att jag är bra nog och har paketet som krävs för att kunna få starka sponsorer.

Om vi går tillbaka till bilen som du ska köra i Formula Drift, berätta lite mer om den?
– Bilen som jag kommer att köra är Supran från Fredric`s teams Japanauto. Japanauto byggde den för Fredric´s satsning i Norden och senare i Formula Drift. Den har stått i ett lager i Los Angeles sedan 2010, säger Jaeger och fortsätter.

– Vi har hämtat ut bilen från lagret och uppdaterat den så att den uppfyller 2017-års krav i Formula Drift. Bilen är ganska enkelt byggd med en 2JZ på 550hk/800nm. Den har också en original 6-växlad låda. Jag känner till Supran eftersom jag kört en sådan själv i flera i år. Den har en bra optimering men är kanske den som är billigast byggda bilen i Formula Drift.

Vilka är det största förändringarna som ni gjort inför säsongen?
– Vi har gjort mest förändringar med tekniken och lite med buren och så vidare. Vi har även gått igenom motorn och drivlinan så att allt ska vara klart till säsongsstart.

När och var är premiären, och hur ligger du till med förberedelserna?
– Första tävlingen körs sista helgen i april på Orlando Speedworld. Två veckor senare körs den andra deltävlingen i Atlanta. Den kommer att sändas på Formula Drifts ”livestream”, kval på torsdag och topp-16 under fredagen.

Får vi se dig på Gatebil i sommar och vad tycker du om den nya serien Gatebil Drift Serie?
– Ja, jag kommer att köra Gatebil. I huvudsak Gatebil på Rudskogen i juli då Super 3 Drift tävlingen avgörs. Jag tror att den nya tävlingen GDS kommer att bli väldigt bra. Den samlar många bra förare och har en stor publik och stort intresse. Driftingen i Norden kommer att växa av det, avslutar Ola Jaeger.

FAKTA
Ola Jaeger

Ålder: 27 år
Ort: Fredrikstad (Norge)
Bil: Toyota Supra 2JZ

MERITER
– Nordisk Mästare Gokart
– Norsk Mästare Gokart
-Norwegian Powerdrift Champion 2012
– Silver NM i drifting
– Två stycken topp-4 placeringar i Drift Allstars
– Scandinavian Powerdrift Champion 2016
– Gatebil Super 3 vinnare med Team Toyota 2016

/Stefan Lindgren – Driftzone.se