Johansson: ”Det är enormt viktigt att vi lär oss av varandra”

0
68

Efter vår nyhet häromdagen att Rickard Johansson som förste icke nordamerikan blivit godkänd enligt SFI Incident Response Certification Program fick vi tag i Rickard för en kommentar.

Hur viktigt tycker du att det är att vi tittar på andra länder och hur man jobbar där?
-Det är enormt viktigt att vi lär oss av varandra. Min erfarenhet är att vi är duktiga på olika saker. Jag snappar upp saker de är bra på och de lär sig av oss.

Ett exempel är att nu när Indycar börjar köra med sin canopy/ruta för att skydda förarna bättre så fick de problem med att få tillgång till att klippa av hakbandet på hjälmarna för att ta av hjälmen om man måste skapa fria luftvägar. De hade jobbat med detta under ett längre tag och hittade ingen lösning.

Jag pratade då med de killar jag känner i Indycar och visade hur vi gör och nu har de utrustat samtliga räddningsbilar med samma skärverktyg som vi har. När jag pratade med dem senast efter testerna i Texas så hade det fungerat riktigt bra. Det är så vi blir bättre.

Får du uppmärksamhet för egen del och för svensk motorsportsäkerhets del när du deltar i det internationella arbetet?
-Jag skulle vilja säga att motorsportssäkerhet och motorsportsräddning är frågor som i Sverige får alldeles för litet fokus. Om fler hade mer grundkunskap om dessa ämnen så skulle man förstå att säkerhet är stommen i allt som händer i vår sport. Tyvärr är det svårt att driva opinion som jag försöker göra då vi inte har den stöttningen som man till exempel har i USA med biltillverkare och större serier som finansierar utveckling och forskning.

Men jag kan vara ärlig med att säga att jag anser att svenska Bilsportförbundet inte är villig att ta sin roll i detta arbete fullt ut. En av anledningarna till att jag fick frågan att jobba med detta inom driftingutskottet var att det fanns ett behov av att arbeta aktivt med säkerhetsfrågor. Jag hoppas att de vill ta en mer aktiv roll i framtiden. Det skulle vara bra för sporten.

Vi tackar Rickard för kommentaren och hoppas att säkerhetsfrågan lyfts på flera håll.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten – DriftZone.se