Jubilerande IDC satsar stort på 2018

0
362

Säsongen 2018 är den säsong när IDC, Irish Drift Championship firar 15 år av tävlingsdrifting i Irland, vilket såklart inte kommer att passera obemärkt.

James Dean, en av flera stjärnor som fostrats i IDC. Här under en Drift Allstars-tävling i Sverige.

Under dessa 15 år har sporten utvecklats mycket och är nu den motorsport i Irland som kör på bana som är mest populär. IDC är en serie med hård konkurrens och man har under de senaste åren fått fram både brittiska och Formula Drift-mästare, där James Dean är den senaste i raden.

Den stora nyheten inför 2018 är att serien inför en total prissumma på hela 135.000 Euro, det vill säga drygt 1,4 miljoner svenska kronor. Ambitionen är alltså hög.

Deltävling 1, Showdown – IDC vs IRX
I premiären 21 och 22 april möts två stora actionsporter när drifting och rallycross samsas under samma event och visar upp motordriven galenskap med 200 tävlande på Mondello Park.

Deltävling 2, Drift on the docks 2
26-27 maj är det dags för nästa deltävling, som äger rum i hamnstaden Dún Laoghaire, 12 km sydost om Dublin. Då hamnen är på väg att byggas om är det sista gången den byggs om till en fullvärdig driftingarena.

Deltävling 3, Mondello Park Prizefight
30 juni-1 juli återvänder serien till Mondello Park för en historisk tävling med en rekordstor prissumma till vinnaren. Hela 20.000 Euro, 208.000 SEK, till en ensam vinnare.

Deltävling 4, Irish Motor Festival
11-12 augusti, Punchestown Racecourse. Under en motorfestival med alla tänkbara varianter av motorhobby, tar driftingen över rampljuset.

Deltävling 5, Pro-AM Takeover
2 september, på Kartworld i Watergrasshill, Cork, är det dags för Pro-Am-förarna att kliva fram ur skoggorna från Pro-förarna och ha sin egen final. En tight, teknisk bana och med 5.000 Euro i prispengar blir det garanterat en tuff fight ända till slutet!

Deltävling 6, Japfest
22-23 september. Sista deltävlingen går samtidigt som Irlands största bilträff, Japfest, som nu också siktar på att bli världens största driftingevent. Här kommer man, förutom att avsluta årets IDC-serie, även få se Drift Masters GP-förarna invadera Mondello Park. Vem är bäst, de lokala IDC-förarna eller Drift Masters GP:s bästa?

Den som vinner serien kommer att ta hem den totala prissumman på 60.000 Euro, dvs ca 623.000 SEK.

Det blir onekligen en spännande säsong på Irland!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren – DriftZone.se