Kim Fors ensam driftare på SMK Sundsvalls backtävling

0
762

Under helgen har SMK Sundsvall arrangerat sin årliga backtävling på Södra Berget i Sundsvall. Som vi berättade i ett tidigare reportage så krävdes det sex anmälda Pro Int-bilar för att man skulle kunna få en egen driftingklass, så blev det tyvärr inte. Ensam driftare i backen var utflyttade Ånge-sonen Kim Fors.

Att drifting var något som väckte intresse märktes tydligt i depån. Den bil som ständigt hade flest människor omkring sig, i alla möjliga åldrar, gammal som ung, det var Kims Nissan s13. Andra tävlingsförare samlades runt bilen och imponerades över bygget och Kims körning. Även dagens speaker talade väldigt gott om den ”nya motorsporten” och dess utövare. Och man kan ju säga så här – tävlingen hade visserligen bara lockat till sig en driftare – men vilken driftare sedan. Kims körning imponerar, på publik, funktionärer, medtävlande och på undertecknad. Naturligtvis passade vi på att ställa lite frågor till Kim medans han passade på att ha sin lunchpaus i depån.

Du var ensam driftare i backen idag?

– Ja, som vanligt nästan när man är här på backtävling, haha! Vi vet ju att arrangören har svårt att få hit driftare, men min bil står ju nära här och det är ett roligt event att köra på, träffa lite folk och visa upp sig lite, så varför inte?

Vad är största skillnad mellan drifting i backe och drifting på bana?

– Det är väl att det här är en riktig väg. Det finns inga avkörningszoner, det är inte ”snällt”, så om man åker av så blir det skrot. Det blir lite mer allvar på det viset!

Att det är uppför hela vägen, gör det någon skillnad?

– Njaäe, det blir nästan enklare när det bara är uppför. Det motar på lite, så det blir enklare att åka med full gas hela tiden.

Nästa helg däremot blir det platt mark – då blir det Gymkhana Drift för din del!

– Haha ja lite i sista sekunden, men det ska bli riktigt spännande. Jag tror att det är event som kommer passa mig och bilen väldigt bra, så det ser jag fram emot! Det är ett häftigt upplägg, Olle och grabbarna är duktiga så det kommer bli riktigt kul!

Här avbryts vi av en ung grabb som kommer fram och frågar Kim om han tävlar, och vem det är som vinner. Kim svarar att han inte vet vem som vinner, grabben tittar på honom och säger:
– Jag tycker ändå att du är bäst.

Vi skrattar och jag kan inte mer än hålla med grabben i hans utlåtande. Därmed tackar jag Kim för pratstunden och lämnar honom för att ladda upp inför dagens sista körning.

Resultatet för Kim, som nu alltså körde i klassen Regularity (vilket innebär att man ska köra sina två tävlingsrepor på så exakt lika tid som möjligt) mot framförallt vanliga gatbilar, blev en sjunde plats under lördagen med 00:02,19 i tidsdiff, och en fjärdeplats på söndagen med 00:00,61 i tidsdiff. Imponerande siffror för en driftare, i mitt tycke.

Text & foto: Erika Näsberg, DriftZone.se