Krönika: Yes, jag är med på bild!

0
791

Du har precis varit på tävling, frikörning, bilträff eller något annat slags event. Strax efteråt dyker de upp som svampar på hösten – bilderna. Förare, team, vänner, det taggas till höger och vänster, och du hittar grymma bilder från flera olika fotografer som du själv vill spara och använda, dela, visa upp. Men vet du egentligen vad som gäller? Vad får du egentligen göra – rent lagligt?

DriftZone är en sida som i grunden drivs av fotografer. De allra flesta av oss i ”DZ Crew” har någon slags fotobakgrund, därför tänkte jag slå ett slag för motorsportfotografen.

De flesta fotografer älskar att få synas. Uppmärksamhet är smaskens! Jag menar, varför ta bilder om ingen ser dem? Jag kan bara tala för mig själv, jag blir både glad och stolt när en förare väljer att visa en bild som jag tagit. Det har hänt, vid fler än ett tillfälle, att jag sitt-dansat på kontorsstolen när man fått taggar eller delningar från olika förare. MEN det har även hänt att jag blivit en smula besviken om en förare som använt min bild inte alls anger mig som fotograf. Det känns lite otacksamt. Ni har långt att åka till tävlingar och gör av med mycket pengar på detta, inte helt olikt mig som fotograf. Jag gör visserligen inte av med däck i de mängder som en tävlingsdriftare gör (tack och lov för det) men det ska resas, bo och ätas, precis som för er. Det är långa intensiva och roliga dagar, men precis som för er så är arbetet inte slut där. Ni har garagehäng, lagningar, förberedelser för nästa event, för fotografen kommer urval och redigering av bilder, något man som fotograf lägger ner en hel del tid på. Hur mycket tid en fotograf lägger ner på en enskild bild varierar. Vissa lägger ner mycket tid på sina bilder, och då känns det kanske inte så upplyftande när bilden får ett Instagramfilter och en beskärning, och så får man inte ens cred för bilden.

Om man ska vara petnoga: Visste du att när du laddat ner en bild från en fotograf på nätet, och publicerar den själv utan fotografens medgivande, så är det bildstöld? Det spelar ingen roll att bilden föreställer dig, det är fotografen som äger bilden och som därmed har rätt att använda den. De flesta fotografer är medvetna om detta men kan ha överseende så länge personen som lagt upp bilden är noga med att ange vem fotografen är, genom text och/eller tagg, men att det ändå trots det faktiskt handlar om bildstöld. Visste du att du inte har rätt att beskära, det vill säga ändra formatet, på någon annans bild? Med andra ord, när du klipper en bild för att den ska passa som till exempel profilbild på Facebook, eller gör den kvadratisk på Instagram, eller zoomar in den för att du vill visa en specifik detalj på bilden – inte okej. Instagramfilter på någon annans bild – inte okej. Det handlar om upphovsrättslagen. Faktum är att även om du köper bilden av fotografen, så har du fortfarande inte rätt att beskära eller förändra bilden.

Om du har otur, det vill säga att du ”lånat” en bild från ”fel” fotograf, så har fotografen rätt att debitera dig för bildanvändandet. Detta även trots att du hittade bilden på nätet och att bilden föreställer dig. Enligt Svenska Fotografers Förbunds prislista så är priset för användning av en bild i social media 1000kr för privatpersoner, 2000 för artistsida eller motsvarande (här räknas troligtvis teamsidor in) eller 2500kr för företag. Detta innebär att en fotograf, OM hen sätter den sidan till, har rätt att debitera dig på den kostnaden om du använder hens bilder utan lov.

Jag skriver inte detta för att avskräcka er från att dela bilder. Som jag skrev i inledningen, de flesta fotografer älskar att synas. Ääääälskar! Därför blir vi såklart i regel mest bara glada när ni gillar, delar, taggar och använder våra bilder. Men ett gott råd: Ett snabbt ”Tjena, din bild är grym, är det okej att jag använder den på min sida?” går snabbt och är enkelt, och jag tror att risken för ett nej är rätt liten. Och om ni däremot väljer att spara bilden och lägga ut den själv istället för att dela bilden direkt från fotografens sida, se till att namnge fotografen. Text och tagg helst, men åtminstone något av det. Det kan rädda dig från en faktura från en fotograf som nått sin gräns.  Namnge fotografen. Det är det minsta man kan begära, speciellt om bilden inte är betald för.

Till sist – till alla er som ger fotograferna den cred de förtjänar och/eller köper bilder – vilka hjältar ni är! Å motorsportfotografernas vägnar – Stort tack!

Herman Jansson är en förare (av många!) som alltid är noga med att tagga fotografer. Tack Herman, och alla ni andra som taggar!

Text & foto: Erika Näsberg, DriftZone.se

Psst. Bonusbild från SM 2015. Koncentrationen är hög bland fotograferna. ”Fick jag bilden?!” 😉