Läget i våra serier

0
240

Här kommer en kort genomgång av vad vi vet just nu när det gäller vilka serier som har uppskjutna eller inställda tävlingar och vilka som planerar att köra igång enligt sina ordinarie program.

Att Covid-19 påverkar oss alla är det ju inga tvivel om. Motorsporten har redan fått flytta på stora event och fler är sannolikt att vänta. Här följer en lägesrapport just nu. Jag vill påpeka att detta är vad som gäller när artikeln publiceras. Håll dig uppdaterad på vad som gäller vid ett senare skede.

Formula Drift
Säsongspremiären i Long Beach 10-11 april är inställd. Orsaken är att staden Long Beach förbjöd publika evenemang som förväntades ha 250 deltagare eller mer och räknade upp ett antal evenemang, däribland Formula Drift. Just nu verkar målet vara att köra igång på Road Atlanta den 8-9 maj.

Drift Masters European Championship
I en pressrelease berättar DMEC att målet fortfarande är att premiären ska genomföras i Greinbach, Österrike 23-24 maj. De österrikiska myndigheterna har sedan tidigare ett förbud mot folksamlingar som gäller till och med 7 april, ett förbud som sedan DMEC:s pressmeddelande kom ut har skärpts ytterligare till att omfatta alla folksamlingar större än fem(!) personer.

NEZdrift
Första deltävlingen skulle ha hållits i samband med Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping i påsk. Mässan är inställd och därmed har inte tävlingen någonstans att köra. Till en början sökte man efter alternativa platser att köra deltävlingen på, men har nu beslutat att ställa in den helt. Deltävling 2 planeras till 15-16 maj i Kehala, Estland.

Gatebil Drift Series
Premiärhelg 22-24 maj på Vålerbanen i Norge. Gatebil har släppt ett pressmeddelande på sin hemsida om läget. Man säger där att man naturligtvis följer alla rekommendationer från norska och svenska hälsomyndigheter, och hoppas att alla har förståelse för att man inte kan ge några svar om vad som händer med främst festivalerna på Vålerbanen i maj, Mantorp i juni och sommarfestivalen på Rudskogen. Norge har idag hårda restriktioner för inresa och håller alla som rest utanför Norden efter den 27 februari i karantän. Alla idrottsevenemang är förbjudna fram till 26 mars. Nästa deltävling i serien hålls 11-13 juni på Mantorp Park i Sverige.

Swedish Drift Championship
Premiären är tänkt att hållas på Mantorp Park 24-25 april. De direktiv som gäller nu från Svenska Bilsportförbundet är att alla SM- och RM-deltävlingar mellan 13 mars och 15 april ska flyttas fram eller ställas in. Det innebär att SDC-premiären just nu inte påverkas av dessa direktiv och målsättningen är, enligt ett besked från SBF Drifting, att köra tävlingen utan publik. Varje team får bestå av max fem personer, inklusive föraren. Deltävling 2 i SM och premiären i RM är tänkt att hållas i Sundsvall 22-23 maj.

Hur ser det då ut i andra grenar på internationell nivå?

Formel 1
Premiären i Australien var tänkt att hållas i helgen som var, men fick i ett väldigt sent skede ställas in då en medlem av McLaren-teamet visade sig vara smittad och teamet drog sig ur. Det har nu kommit besked om att även Bahrains GP 20-22 mars och Vietnams GP 3-5 april är ”postponed”, dvs uppskjutna. Beslut om att skjuta upp Kinas GP 17-19 april togs redan för en tid sedan. Nästa lopp i kalendern är Hollands GP på nyrenoverade och ombyggda Zandvoort 1-3 maj, och därefter Spaniens GP på Circuit de Barcelona-Catalunya 8-10 maj. Zandvoort har lagt stora summor på att renovera banan och Barcelona har dragits med dålig ekonomi de senaste åren. Oron är därför stor vad som kommer att hända med dessa två banor, om tävlingarna inte blir av.

Indycar
Våra två svenska förare i Indycar-serien, Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson, skulle ha haft premiär i St Petersburg i Florida i helgen som var. Först skulle tävlingen köras utan publik, men sedan sköts hela tävlingen upp. Det senaste beskedet är nu att de första fyra deltävlingarna, St Petersburg, Birmingham, Long Beach och Austin, skjuts upp och att säsongen börjar med Indy 500 på Indianapolis Motor Speedway. Indy 500 är en folkfest som saknar motstycke och cirka 300 000 personer finns på läktarna när tävlingen avgörs. Om Indy 500 också blir inställd så inebär det sannolikt ekonomisk katastrof för Indycar.

Framtiden

För våra svenska förare och tävlingar i andra länder så gäller nu att UD avråder från alla icke nödvändiga resor till alla länder under perioden 14 mars till 14 april. Därefter kommer en ny bedömning att göras. Flera länder har i princip helt stängt sina gränser, vilket skulle det göra mycket svårt för deltagare att ta sig till tävlingar, om de ens arrangeras.

För Sveriges del så sa Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi, i SVT:s Agenda att vi kan nå vår topp i smittspridningen någon gång i maj, och om en sådan teori skulle slå in så är det väl rimligt att tänka sig att en säsong kan komma igång som tidigast i månadsskiftet juli-augusti.

Vi följer givetvis utvecklingen inom drifting och levererar nyheterna till er.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Omslagsfoto: Royaltyfree photo