Påsksladden var magisk, trots stelfrusna fingrar

0
626

Det var en rejält skön känsla, när bilen fick upp värmen och man kände att man faktiskt hade händerna kvar.. Ja det var kallt i Jönköping denna lördag, dagen till ära med Påskafton och allt. Stefan och jag började åka mot Elmia vid 03.30 och när vi passerade Örebro så visade yttertemperaturen på -13… Så vi hade redan där en föraning om att dagen skulle kunna bli lite lätt kylig.

Linus Joensuu, foto av Henrik Andersson

Väl framme så var det mulet, men och chans till att det skulle spricka upp. Men vad gjorde det, på schemat stod Elmia och Påsksladden som också delvis funkar som en uppstart av säsongen. Kort sagt det hade kunnat regna småspik – vi skulle ändå ha varit på plats.

Men nog om det, dagens artikel tar Er igenom topp 16 och vi kommer att diskutera lite kring de olika matcherna. Till er hjälp så har ni den redigerade versionen av vår första livestream. Men vi börjar med att prata om kvalet, redan här så hade några bilar fallit ur: Rickard Ivars körde sönder svängdämparen, Christian Erlandsson fick också problem med sin bil som stoppade han ifrån att köra kvalet, Mikael Johansson fick också problem med mappningen och kunde inte heller starta i kvalet.

Men vi hoppar fram till topp 16 stegen, först ut blev kvalettan Michael ”Fast Mike” Andersson som mötte Linus Joensuu. Dom drog iväg och i första böjen så får Linus problem och stannar med bilen, senare så fick vi reda på att en drivaxel gick sönder i första kurvan. Fast Mike fick då köra själv och satte två bra repor (förutom att han touchade däckbarriären i den andra kurvan. Troligtvis för att han inte hann ta ut svängen bra då Linus körde sönder i första kurvan. Vinnare och vidare blev alltså Fast Mike.

Andra matchen blev mellan Pawel Korpulinski och Teemu Peltola, redan i andra kurvan så ser vi att Teemu inte kan hänga med i den fart som Pawel drar upp, så lead rundan går utan tvivel till Pawel. När sen Teemu kör först så får han igång maskinen ordentligt, men det räcker inte och Pawel är med som ett klistermärke på Blacksmoke Racing Mercedesen, Teemu får återigen problem med att hålla turbon i tryck och detta gör att Teemu får inte till två hela rundor och Pawel går vidare.

Match nummer 3 var mellan Alexander Granlund och Axel Hjalte. Förarna drar iväg och till en början så hänger han med Granlund och gör en bra chase fram till halva banan, där tappar han en hel del och Granlund får övertaget. Hjaltes lead runda visar att Granlund menar allvar och han håller sig nära Hjalte, men något händer med Granlunds framvagn och han tvingas bryta vilket ger Hjalte segern.

Kim Fors mötte Dennis Wikberg i sin match, här drog Kim upp ett hårt tempo direkt och svarvade runt banan med bra fart och vinkel. Dennis hinner inte hålla bra chase och fördel går till Kim Fors, samma scenarion när Fors kör sin runda så håller han bätttre fart genom banan och vinner.

Ragnar Cederberg ställs mot förra årets vinnare David Skogsby, här börjar Ragnar skarpt och bra, men han kan inte skaka av Skogsby som finns tätt bakom, Skogsby tar även kommandot på sin lead runda, Skogsby tog kommandot direkt och vann matchen.

Nästa par ut är Jens Stark Junttila mot Andreas ”MadMange” Magnusson. Jens började med sin lead och drog upp ett bra tempo, men Magnusson slog inte av gasen utan hängde på. Men Jens kör lite vassare i bägge sina rundor och går vidare.

Näst sista matchen i topp 16 är mellan Joakim Grahn och Mårten Stångberg. Och här får vi se en jämn och hård match, bägge förarna ger mycket och ligger tight och kör så bra att det är svårt att se vem som vinner. Men publiken tycker att Joakim Grahn är vinnaren, och buar ut beslutet att Mårten går vidare – Vad publiken missade är ett stort misstag som gjordes av Grahn efter första kurvan (som inte syndes från publikplats) så Mårten Stångberg vann matchen, men den var en jämn och tuff match.

Sista matchen i topp 16 kliver ut och linar upp sig, den är mellan Victor Joensuu och Pontus Naeslund. Här sker något med Victors bil i första kurvan och vi ser det som att han åker rakt fram bara, senare får vi veta att hans framdäck hann bli kalla och hade inget fäste. Så Pontus fick stor stor fördel, men Victor drar av en riktig grym chase runda mot Pontus Naeslund, skulle inte missen ha hänt i Victors leadkörning så hade han klart gett Pontus en bra match. Pontus vidare till topp 8

Topp 8 eller som vissa kallar det Great 8 drar igång och först ut är Michael Andersson mot Pawel Korpulinski, Pawel visar igen att han är vass i både sin lead och chase körning. Michael är bra men får inte till det lika bra, så Pawel går vidare.

Nästa par ut är Axel Hjalte mot Kim Fors, Kim har kört bra hela dagen och det har Axel också. Men i denna match så händer något med Axel Hjaltes bil, detta gör att Axel bryter under sin lead runda. Kim är den som klart vinner matchen och går vidare.

Nästa match går mellan David Skogsby och Jens Stark Junttila, två väldig jämna förare som ofta kör repa efter repa och sätter den lika. Matchen är jämn och bägge förarna kör hårt, men det är Skogsby som till slut slår ut Junttila.

Nästa par ut är Pontus Naeslund mot Mårten Stångberg. Bägge drar iväg hårt och kör på, Stångberg hamnar lite efter under sin chase. Men bägge gör misstag så bedömarna vill se dom igen. När sen omkörningen görs så visar Pontus upp vassa körningen på både sin lead och chase, detta gör att han går vidare.

Då är vi framme vid topp 4. Först ut är Pawel Korpulinski mot Kim Fors, Bägge ligger på hårt, men Pawel är vassare och blir den som går vidare mot final. Kim Fors får köra för 3-4 plats.

Sista matchen i topp 4 är mellan Pontus Naeslund och David Skogsby, en match där bägge förarna håller rätt jämna steg. Men Pontus gör några misstag som ger David övertaget och till slut vinner matchen. Så Pontus får möta Kim i en match för 3-4 plats, medans David går vidare till final mot Pawel.

Matchen för 3-4 platsen är hård och man märker att förarna vägrar släppa, både Fors och Naeslund vill vinna för att ta tredje plats. Det var svårt att se några större misstag där jag stod, men beslutet kommer inte direkt som ni vet, utan man får vänta tills finalen är körd.

David Skogsby och Pawel Korpulinski linar upp sig, de är taggade ser vi. Direkt när flaggan rör sig så vrålar de iväg och Pawel vägrar släppa David under hans lead runda, så Pawel körde tight och nära under sin chase av Skogsby. Men Skogsby var inte sämre under heller under sin chase, så vem vann? det var inte solklart när denna match hade körts.

Men de fyra bilarna burnade sig fram till publiken och ställde upp sig inför prisutdelningen, man kunde se på Skogsby och Pawel att dom inte visste vilken som hade vunnit. Bägge var nervösa och ville veta. Efter ett långt uppehåll så började äntligen speakern att ropa ut resultatet, och man började med 3-4 plats. Fjärde plats går till… Pontus Naeslund, vilket betyder att Kim Fors tar tredje plats. Kim var snabbt framme och tackade Pontus innan han klev upp på stridsvagnen som var uppställd och skulle fungera som prispall.

Nu tätnar nervositeten, vem vann…. Bägge stod och väntade, speakern ropar ut David Skogsby som tvåa! och Pawel hoppar till för att sen sträcka upp händerna i luften. David går fram till Pawel och tackar för matchen, sen så kliver bägge upp på stridspallen (Stridsvagnen) och mottar publikens jubel.

Efter en lång dag med massor av härlig action, så var det dags att packa ihop grejena och påbörja resan hemåt, men tusan vad skönt det var med värmen i bilen.

//Henrik Andersson – DriftZone