Premiär i Northern Drift Series på Pite Dragway

0
691


Foto: Emil Åhman

Idag har det varit premiär i serien som endast har tävlingar i de norra delarna av vårt land, Northern Drift Series. Premiären gick av stapeln på anrika Pite Dragway, under SHRA Luleås Northern Race Festival. Förutom drifting var det också dragracing, streetrace, burnouttävling, billjudstävling och bilutställning.
Vi frågade en av männen bakom Northern Drift Series tillika dagens tävlingsledare, Simon Granlund, om hur dagen varit.
-Blev faktiskt en riktigt kanonbra tävling idag trots att det var ganska få startande. Bra show!

Tävlingen idag var en del av Northern Race Festival.
-Ja, det är väldigt trevligt med ett sådant multievenemang som det var idag. Det var bra väder och fantastisk stämning på läktaren som var fullsatt. Jag är mycket nöjd med dagen.

Herman Jansson, som vi fick en pratstund med på Sundsvall Raceway förra helgen, var en av förarna som deltog i Semi-pro/Pro-int. Han hamnade på en fjärdeplats i resultatlistan. Vad tyckte du om banan och och tävlingen?
-Är mycket nöjd över tävlingen. Träningen var lite kort med det var ju på grund av dragracingen. Bra flyt och bra bedömning samt en rolig och svår bana!


Foto: Emil Åhman

Den som tog hem segern i Modified var Magnus Basmange Larsson. Planen var egentligen att köra tävlingen med en nybyggd bil, men problem precis innan tävlingen satte stopp för det.

Grattis till segern! Dessutom i bruksbilen, en Ford Sierra Sedan
-Tack, ja grymt oväntat.. Vi var ju tyvärr lite få då många börjat köra Semi-pro i år. Men jo, grymt skoj… min andra pokal i drifting med den bilen. Kom 3:a på motorveckan i Lycksele föra året. Helt otroligt att det går så bra med bara 137 hk på hjulen.

Du bygger ju nytt och planen fram till ganska nyligen var att köra med den nya bilen. Vad är det du bygger och vad ska du köra? ?
-Det blir mod med den också. Kommer att vara för rädd om bilen för att gå in i Semi-pro… Känns lite folkracevarning över att köra twin då man ser hur många som kvaddar sina bilar. Jag kan inte lägga ner så mycket tid och pengar då jag kör bara för att det är skoj. Vet hur mycket tid och pengar det kostar då jag bokstavligen är uppvuxen i motorsport med en far och bror som kört rallycross, is och backe. Farsan har kört i 37 sammanhängande år till nyss. Givet med Ford Sierra de också. Så kör bara för att det är enkelt, skoj och billigt.

Den nya bilen är en Ford Sierra kombi med en Cheva 305 V8. Egenbyggd styrvinkel. Audis d2 racingdämpare runt om. Hydraulisk handbroms. Rensad invändigt. Kommer att lägga en showlack med kameleont och flake i massor. Är lackerare till yrket nämligen. Bänka den lite enkelt i höstas och då gav den 177 hk på hjulen. Men det blir bättre med inställning och sånt nu då allt lirar bättre.


Foto: Ingemar Norberg

I klassen Semi-pro/Pro-int segrade Mathias Johansson, som också kör SM med sin Nissan.

Grattis till segern Mathias!
-Tack! Körningen börjar falla på plats, har tränat upp 50 däck sedan första SM-deltävlingen på GTR Motorpark, så nu börjar man bli bekväm.

Vad tyckte du om dagens tävling i allmänhet?
-Arrangemanget är klockrent, rätt folk inblandat, allt fungerar med bra flyt. Banan är lite trång men väldigt teknisk och rolig. Publiken var på hugget, folk applåderar och tyckte det var bra show. Och det var mycket folk, fullsatt läktare.

Du kör ju SM också, kommer du att köra hela NDS-serien?
-Nja, det tror jag inte. Jag har dessa tävlingar mer som träning. Sen är det ju kul att träffa alla kompisar!

Och nu är det fullt fokus på Mantorp och SM-deltävling 2?
-Helt rätt, åker ner onsdag kväll och siktet är iaf att kvala in. Man är trots allt rätt ny så ett steg i taget…

 

Resultatet i de olika klasserna blev:

Modified

1 Magnus Larsson, Ford Sierra

2 Henrik Kirjonen, Ford Sierra

3 Viktor Persson, Volvo 945

4 Alexander Lundgren, Nissan s13

5 Marcus Larsson, Nissan s13

Semi-pro/ pro-int

1 Mathias Johansson, Nissan s14

2 Niklas Wiklund, Nissan s13

3 Albert Häggbom, BMW e36

4 Herman Jansson, BMW e36

5 Johan Häggbom, Toyota supra

6 Jonas Larsson, BMW e34

Tack till Simon Granlund och Lars Schöden för hjälp med uppgifter.

Text: Christer Hägglund
Foto: Emil Åhman & Ingemar Norberg