Sebastian Fontijn: ”Jag har sett några videoklipp av banan”

0
582

En av utropstecknen i året Drift GG är den 24-årige Holländaren Sebastian Fontijn. Nu till helgen så är han laddad för att plocka en pallplats när Drift GP kommer till GTR Motorpark.
– Jag hoppas på ett nytt podium, måste komma högt för att stanna där jag är just nu, säger Sebastian Fontijn till Driftzone.se.

Kan du berätta lite om dig? Du är nog inte känd för den svenska publiken!
– Jag heter Sebastian Fontijn, jag är från Holland och 24 år gammal. Detta är min tredje fullständiga säsong som jag tävlar i drifting. Blev holländsk mästare i mitt första år (2015) och därefter (2016) Nurburgring driftcup mästare.

Hur länge har du kört och hur började din motorintresse?
– Jag började med att köra små ”trackdays” när jag var ungefär 19 år gammal. Min pappa har alltid tävlat så att mitt intresse för bilar inte var så långsökt.

Kan du berätta om din bil?
– Det var ursprungligen en 323i automat som jag konverterade till en 325i med en 5spd. Efter det skaffade jag en S50b30-motor från en m3, men så småningom bytte jag till v8. På den här nivån är konkurrenskraft väldigt viktigt med greppnivåerna som vi är på just nu. Det gör inte så mycket i jämförelse med de andra bilarna. Totalt sett är det en väldigt välbalanserad bil med en total vikt av 1060 utan mig.

Du har haft en bra början på säsongen, kan du berätta lite om starten?
– Vid den första tävlingen i Frankrike (DriftGP) åkte jag ute i topp 16. Det var olyckligt eftersom den banan krävde mycket kraft.

– I den andra tävlingen som gick i Birmingham gick det riktigt bra, jag slog till med en 2: a plats! Den banan passade verkligen min bil och min körstil så det var en bra början. Just nu är jag på en 4:e plats i Drift GP mästerskapet, så det är inte dåligt.

Nu är det dags för Sverige GP, vad förväntar du dig?
– Jag hoppas på ett nytt podium, måste komma högt för att stanna där jag är just nu.

Vad vet du om GTR Motorpark där tävlingen körs?
– Jag har sett några videoklipp av banan och det blir intressant eftersom den inte är så stort och det är en riktigt tekniskt bana. Jag gillar det, säger Sebastian.

Känner du till någon svensk förare?
– Jag känner inte till någon svensk förare. Men jag har hört att de kör riktigt bra och med kraftfulla bilar, så det blir en bra kamp där!

Vilka blir de tuffaste motståndarna i Drift GP i Sverige?
– Andrius Vasiliauskas ligger före mig i mästerskapet och har en mycket snabb bil så det blir en att hålla koll på. Sedan är det många som har Drift GP rutin, som Frederik Oksnevad, Jack Shanahan och Nigel Colfer som alltid går för 100% för att ta många poäng. Så vi får se, det kommer att bli intressant, avslutar Sebastian Fontijn.

Text: Stefan Lindgren – Driftzone.se
Foto: Drift GP