Sommarträff i norra Norge: ”Drifting är Sommertreffs huvudfokus”

0
638

Den 22-25 juni, alltså över den svenska midsommarhelgen, är det dags för årets Sommarträff på banan med ett av de allra häftigaste namnen, Arctic Circle Raceway i Mo i Rana i Norge. Massor av fartfylld underhållning utlovas. Sedan flera år är träffen Nordnorges största bilträff, och den blir säkert inte mindre denna gång.

På den här träffen erbjuds många timmar med möjlighet till bankörning på fredagen, lördagen och söndagen, aftertrack med kända artister både fredag och lördag, breisladd-tävling, utställningstävling, aktiviteter för barn och matservering med mycket god mat.

Från arrangörshåll meddelar man att man satsar extra mycket på utställning i år. Det finns mer plats, mer tid och fler priser för utställningsbilar. Några exempel på tävlingsklasser för utställningsbilar är Snyggaste Euro / Japan / US, bästa show och bästa monter.

Vi är ju naturligtvis mest intresserade av driftingen och frågar mannen bakom träffen, Stian Tjosaas om driftingens plats på Sommertreff
-Drifting är Sommertreffs huvudfokus! Det blir många tillfällen till körning, och som vanligt breisladd-tävling. I år blir det även dragracing.

Är det några kända förare som kommer?
-Ja, absolut. Svenske André Krutrök och många norska förare som Alvin Lægreid, Dan Mønster, Steffen Rudsengen, Karianne Ulveseth, Malin Johansen, Patrick Hustad, Team GårdsDrift, Stian Halsen, Vidar Tømmerås, Sindre Stensvik, Ole-Andre Mikkelsen. Dessutom Handi Motorsport, med en Toyota Supra som förutom full driftingkonvertering även är handikappanpassad och körs enbart med händerna.

Jag har hört flera förare som nämner Arctic Circle Raceway som en favoritbana. Hur kommer det sig tror du?
-Det är en snabb bana med vansinnigt mycket grepp. Så det går åt många däck! Asfalten är tre gånger så grov som på en vanlig väg.

Oj, det var verkligen grov yta.
-Ja. Motorcyklar som kör på banan kör nästan lika fort på våt som på torr bana.

Hur kommer man med i breisladd-tävlingen?
-Vi har en timme med kval på fredagen. Då sitter det domare i breisladd-kurvan och väljer ut 40 deltagare, som sedan får tävla.

Vi säger tack till Stian och lycka till med årets Sommertreff! Befinner du dig i norra Sverige eller norra Norge i midsommar, ta dig till den populära banan i Mo i Rana!

Text: Christer Hägglund – Driftzone.se
Foto: Eirik Aadde Photography