Stefan Lindgrens Nyårskrönika

0
558

Klockan är 17.30 på Nyårsafton. Det han snart gått ett år sedan jag kablade ut Driftzone.se. Då var klockan 18.00, 2016 som jag drog av startskottet på något som jag själv inte hade, eller fortfarande inte riktigt fattat omfattningen om.

Vi tar det från början.

Någon gång strax efter jul 2016 hade jag tydligen lite för mycket tid över då jag började sätta mina tidigare idéer i verk. Jag slog en signal till Peter ”Elvis” Sandström och bollade mina tankar med honom. Elvis tyckte att jag skulle gasa, och så blev det. På mindre än några dygn hade jag byggt upp en webbsida som var duglig nog att sjösätta. Valet föll på Nyårsafton då detta skulle bli lätt att komma ihåg.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Bara inom några dygn hade flera personer hört av sig och ville vara med på resan som DriftZone hade startat. Jag var tydlig direkt med att driva det här projektet var inget som bara en person kunde göra om det skulle bli bra.

Vart efter veckorna gick blev vi starkare och starkare då fotografer och skribenter värvades.

I april var det dags att åka och bevaka vår första tävling. Påsksladden stod på agendan. När jag och Henrik Andersson på vägen ner till Jönköping passerade Örebro funderade både han och jag vad vi gett oss in på. -16 grader och snö!!!!

Väl nere på Elmia var vädret en aning bättre, men fortfarande svinkallt. På vägen ner pratade vi om att vi skulle försöka sända lite live på vår Facebook från tävlingen. Det blev startskottet på vår Live Stream satsning. Gensvaret från följarna på Facebook var brutalt stort och vi fattade omgående beslutet att detta var en inriktning vi skulle ta.

Sagt och gjort började vi undersöka vad som krävdes materiellt för att ro ihop en enkel sändning på Facebook. Som en blixt från klar himmel ringde en man vid namn Sven Freij och frågade vad vi behövde och vad han kunde bidra med. Hans samtal skulle visa sig bli nyckel till starten av vår satsning på SM/RM. Detta ihop med stödet som vi omgående fick ifrån min vän Tojje Kagg gjorde att vi hade det som krävdes till premiären på GTR Motorpark.

Jag kan inte påstå att det varit en dans på rosor att rodda ihop livesändningar från Sveriges alla hörn med tillhörande brist på nätverk på banorna. Vi kämpade hårt inför varje enskild tävling för att fixa detta. Jag minns framför allt tävlingen i Sundsvall som satte oss extra hårt på prov. Vi tvingades att handla in NET1 abonnemang, starkare router och riktantenn. Christer Hägglund som har sitt säte i Sundsvallstrakten bidrog med en lång mast som gjorde att vi fick upp antennen. Trots i princip obefintlig 4G täckning på Sundsvalls Raceway lyckades vi att få till sändningen. Trots att detta tog hårt på alla inblandade var det en stor lycka att vi lyckats.

Någonstans i mitten av juni fick jag återigen en idé, det var att skapa en papperstidning som vi kunde dela ut under tävlingar och event. Detta var ett sätt för oss att få in ekonomi för att slippa ta ur familjekassorna för att jobba med projektet. Många kanske tror att vi jobbar med detta till 100%, men så är inte fallet. Vi har alla ordinarie jobb på sidan av detta. I dagsläget gör vi fortfarande detta ideelt trots att det kommer in pengar på annons med mera. Alla dessa pengar går till att vi kan resa på alla event som vi vill bevaka. En viss del går även till utveckling som hemsida och Live Stream. Så om det finns någon investerare som är sugen att hjälpa oss på DriftZone är man mer än välkommen att kontakta mig.

Vi stannar kvar vid sommaren.

Två dagar innan Drift GP på GTR Motorpark hörde Niall Gunn av sig med frågan om vi ville sända från fredagens träning. Tog mig 30 sekunder att svara. Solklart skulle vi göra det. Med hjälp av Dennis och Jönsson fixade vi en sändning på två timmar. Grabbarna inledde med att snacka svenska, men efter 10 minuter gick de över och pratade engelska. Räckvidden på Facebook var enorm. Vi hade med oss följare från Australien, USA och Aruba med mera.

På vägen hem ringde jag upp Henke och pratade om sändningen. Han upplyste mig då att vi nått ut till över 600 000 på Facebook. Den sändningen var höjdpunkten ihop med sändningen från RM-finalen i september. Under RM-finalen tog vi våra sändningar ett steg längre då vi kunde lägga grafik och ha två kameravinklar. Det ska vi tacka Johan Heggblad för, han fixade till ett nätverk som vi behövde för att få till detta.

Att vi har gjort avtryck under säsongen har vi förstått, men kanske inte hur uppskattade vi har varit. Ett tydligt bevis på detta var vår utmärkelse som Årets Media på Greenlight Galan i november. Detta var en utmärkelse som gav oss energi. På vägen hem från Trollhättan smiddes nya planer. En av dessa har vi redan sjösatt. Sajten fick ett nytt utseende som även är mer läsvänligt. Den andra planen sjösätts kl 21.00 på Nyårsafton. Vad passar inte bättre än att vi avslutar året med att köra en gala för alla Driftare! Sagt och gjort började jag att smida på DriftZone Awards 2017.

Jag är otroligt stolt över jobbet som vi alla har gjort under 2017. Vi är ett härligt team inom DriftZone. Inledningsvis drog jag ett stort lass, nu på slutet har jag haft mindre tid att själv bidra med texter till sajten. Det har sina förklarliga skäl. 100% ordinarie jobb, 50% jobb på en lokaltidning, detta ihop med familj med fyra små ungar i åldern 5 månader till 5 år är ingen enkel ekvation att få ihop.

Förutom mina medarbetare vill jag avsluta att hylla min familj! Ärligt så fattar jag inte hur dem står ut med mig och mina intressen. Jag känner troligtvis ingen kille som får sånt fritt spelrum för sina intressen med den belastning som frugan har hemma!

EVA-LENA DU ÄR GRYM!!!!

Text: Stefan Lindgren – Driftzone.se
Foto: Göran Röjhagen