Succé för Bus1 2017

0
796

Under lördagen den 2 september var det final och säsongsavslutning för Bus1 på Mittsverigebanan strax söder om Härnösand. Bus1 är, som vi berättat tidigare, ett motorsportevent som inte enbart huserar driftingbilar och dess förare och team, utan här finns även diverse andra olika typer av bilar, både vanliga vardagsbilar men även en del tävlingsbilar, samt även motorcyklar.

Bus1 fick som bekant en kort startsträcka i år men hämtade sig snabbt, och det har varit ett välbesökt event de tre onsdagar som man kört i år – finallördagen blev inget undantag! Med närmare hundra inskrivna förare, ca 1100 besökare (ej inräknat barn), utställare och funktionärer, och ett otroligt vackert väder, så kan man inte kalla det för annat än en succé.

Jenny Lindström, en av personerna bakom Bus1 beskrev dagen så här:
– Dagen var helt magisk, underbar på alla vis! Vi är helt överväldigade av vilken otrolig respons och glada kommentarer vi fått. Vi blir så stolta när folk talar om hur uppskattat hela evenemanget är.

Bland driftarna på plats hittade vi allt från gräsrotsdriftare till toppskiktet av årets SM-serie, och alla gjorde sitt bästa för att röklägga hela Mittsverigebanan. En bil som stack ut genom att först inte sticka ut alls, det var 20-åriga William Hägglunds Volvo 240 -88. Undertecknad såg bilen i besiktningskön tidigt på dagen och för den oinvigde såg den ut som vilken 240 som helst – förutom att den är i riktigt fint skick. När den sedan kom ut på banan och presenterade sig som driftbil – DÅ stack den ut desto mer. DriftZone tog kontakt med William och ställde några frågor.

Berätta om bilen!
– Ja, tanken var först att köpa och ha bilen som bruksbil över vintern. Så jag köpte den av pappa i december 2016. Jag hade den i två veckor sedan kom funderingarna på att stoppa ner en t6a i den. Jag kunde inte hålla händerna borta så jag började riva den och sedan spårade bygget ur lite!

Vad sitter i bilen nu?
– En s80 t6 (b6284t) som är helsmidd, lämnade 743whp och 1000nm i dynotech bromsbänk.

Har du kört mycket drifting tidigare, innan du skaffade denna?
– Nej, när jag började bygga på bilen så var den nybesiktad så i sommar har jag bara kört gata med bilen. Bus1 var min första bankörning.

Okej, men du har kört en del drifting förr?
– Nej det här var första gången men helt klart inte sista!

Oj, det var överraskande att höra, din körning fick både mig och andra på banan att övertygas om att du hållit på ett tag. Spännande!
Vad har du för planer nu för bilen?
-Det blir en hel del göra i vinter då tanken var att använda den som gatbil, men efter en dag på Bus1 så vart det ändrade planer! Ska uppdatera och byta framvagen för att få lite mer styrvinklar, även bygga en mer hållbar upphängning till bakvagnen. Jag ska även svetsa in nån till bur sträva för att kunna skaffa vagnsbok och börja tävla nästa år.

Det här är helt klart en förare och en bil som vi med spänning ser fram emot att se i framtiden. William Hägglund – one to watch!

Därmed lämnar vi Bus1 för den här säsongen! Det var en kort men intensiv, och framförallt väldigt rolig säsong, och redan den 30 maj 2018 är man tillbaka på Mittsverigebanan igen.

Text och foto: Erika Näsberg, DriftZone.se