Sveriges längsta permanenta racingbana byggs i Skellefteå

0
1916

Enligt ett pressmeddelande på STCC byggs Sveriges längsta permanenta racingbana just nu i Skellefteå av Skellefteå Drive Center.

Tävling i STCC på Solvalla 2017
Foto: Göran Röjhagen

Säsongen 2019 är det tänkt att det ska vara premiär för STCC på den nybyggda banan. Tävlingen ska heta Midnattssolsloppet och avtalet gäller i 10 år framåt och är en del i STCC:s strategi att bygga en fast kalender med välkända deltävlingar som publiken återkommer till, säger Hans Bååth, styrelseordförande i STCC.

Midnattsolsloppet har inte körts på 50 år och kördes då på Falmarks flygplats utanför Skellefteå. Den nya banan byggs på den före detta militära flygbasen Fällfors, ca 3 mil norr om Skellefteå. Med sina 4120 meter blir den längst i Sverige, vilket gör den 1014 meter längre än den nu använda delen av Mantorp Park och 20 meter längre än den var, inklusive den nu nedlagda delen med Rom-kurvan.

STCC 2017
Foto: Göran Röjhagen

– Motorsporten har en stor tradition i Norrland och vi är oerhört glada över att fylla det tomrum vad gäller avsaknaden av en tävlingsbana i norra Sverige, speciellt då vi har många förare från Norrland i STCC. Vår ambition är att skapa en av Skandinaviens absolut bästa banor och vi har ett starkt stöd från näringsliv samt kommunen, det finns tveklöst mycket goda möjligheter till en storpublik för Midnattsolsloppet, säger Jan Marklund, ägare av Skellefteå Drive Center.

Det är okänt om driftingen kommer att få ta någon del av den nya banan. Dagens driftingverksamhet bedrivs på annat håll, på Klutmark Motorstadion cirka 10 km väster om Skellefteå, men onekligen vore det positivt för sporten om den kunde få bli en naturlig del av publik- och sponsorstinna evenemang på den nya banan.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Göran Röjhagen – Deltaphoto.se