Velodromen i Kalix godkänd och klar för drifting

0
806

Som vi berättat om förut har Kalix Motorklubb jobbat med en velodromkurva på sin bana på Kalix Motorstadion. Den är nu färdigställd och är även besiktigad och godkänd för tävling i drifting.

Nu är banan som sagt färdigställd och vi frågade Fredrik Westring om läget.

-Banan är besiktigad och godkänd, semi-pro och pro-int kommer att köra genom velodromen och bedömningen startar in i velodromen.

Det här gör ju banan i Kalix unik i Sverige, eller hur?
-Ja. Och som Jonas Melle Mellander sa i intervjun med er på DriftZone om vilken bana han tycker är bäst i Sverige, svarade han att Kalix har något jättespännande på gång med sin velodrom, att det kan bli en av Sveriges intressantaste banor. Nu är vi där! Att köra drifting på Kalix Motorstadion genom Europas häftigaste velodrom kan man med lätthet säga är Sveriges häftigaste bana.

När kör ni första tävlingen i velodromen?
-Den första driftingtävlingen med velodromen som bedömning blir den 5 augusti, och det är deltävling 2 i Northern Drift Series. Men tävlingen är självklart öppen för alla som vill komma och testa velodromen på sladd. Notera datumet också, den tävlingen var tidigare planerad till den 12 augusti, men det är alltså 5 augusti som gäller.

En av få som testat velodromen är Mathias Johansson. Mathias, som kör SM i en Nissan S14 med nr 78, fick testa förra året.

Mathias, beskriv känslan att köra i velodromen.
-Kan vara det sjukaste att sladda i!! Då man är i velodromen ser du inte vart du kommer ut, bara asfalt på sidorna. Känslan är helt magisk, du kan åka så otroligt fort in, med känslan av att det kommer gå åt skogen. Det går inte att fega ur för gör du ett misstag riskeras hela bilen att bli skrot. På bild ser den inte så brant ut, men om du åker ut med lite grus på däcken och kör sakta så hasar man ner i sidledes! Vill man sladda i nått som gör driftingen till det absolut fränaste och mest udda så åk dit!!

Kalix Motorstadion invigdes 1990 och ägs och drivs av Kalix Motorklubb. Förutom drifting är rallycross, folkrace, rally och rallycross några av föreningens grenar. Vill du åka dit? Dra med dig driftingbilen och ställ GPS:en på 65.838392, 23.294797!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Privat