Vikman: ”Den här säsongen får bli en lärlingssäsong”

0
715

En av förarna som haft en stökig SM-säsong är den 19-årige Västeråsaren Emil Vikman. Under lördagen var Vikman på plats på DriftBashen i Malmby och testkörde bilen inför SM på Rudskogen. Driftzone passade på att ta en pratstund med Vikman.

19-årige Emil Vikman är den yngste föraren i årets SM. Utan någon som helst tävlingsbakgrund har han visat upp en bra körning vid de tillfällen han har fått bilen att fungera. Emil själv är förhållandevis rätt nöjd med säsongen.

– Men tanke på de få tillfällen som jag fått köra så har det varit helt okej. Jag har haft lite tekniska problem på några tävlingar och på Sturup kom jag inte till start på grund av växellådan.

Hur tungt har det varit med strulet på slutet?
– Det har varit väldigt tråkigt. Jag hade velat att haft en full tävlingssäsong där jag får visa att jag ska köra här. Men vi laddar bara på inför nästa tävling och inför slutet.

Nu är du på Malmby och kör på DriftBash. Vad har du gjort för förändringar på bilen sedan SM i Sundsvall?
– Nu har vi satt på en ny växellåda och i stort sätt en ny drivlina. Det är en Sellholm MPG HD låda som sitter på med en special gjord kardan, och det funkar otroligt bra och jag är väldigt nöjd. Det är riktigt skönt att bilen fungerar nu.

Hur tycker du att körningen har gått här på Malmby?
– Det har gått bra, förvånansvärt bra. Det är en ny bana för mig, jag har aldrig kört här innan. Det är kul att testa lite nytt med lite blandade förare. Timmarna i förarstolen är viktiga för mig.

Du körde inte så mycket under förra säsongen, berätta lite mer.
– Jag körde inte mycket, ingen tävling alls. Jag körde mest frikörningar och lek. Det var i slutet av förra året som vi köpte den här bilen, och sedan dess har jag börjat att satsat mer och mer.

Vad har du för bakgrund inom tävlandet?
– Jag har inte kört någon tävling alls innan den här säsongen, utan det har varit frikörningar i två säsonger. Det har gått halvdant till och från. Jag har haft mycket problem med bil och mycket annat som gjort att jag inte fått möjligheterna till körning.

Men den bakgrunden vad säger du om årets säsong?
– Det känns skönt att kunna mäta sig med eliten och lära sig mycket. Den här säsongen får bli en lärlingssäsong där vi kommer att ta in allt och nästa säsong kör vi fullt ut.

Nu är det två tävlingar kvar av SM, Rudskogen och Mantorp. Hur ser du på avslutningen?
– Full gas! Vi kommer att satsa allt vi kan för att mäta oss och platsa. Målet är top-10 i bägge tävlingarna. Det är höga mål men jag tycker om att sätta höga mål.

Är bilen redo?
– Allt fungerar vilket är väldigt skönt och jag hoppas att den fungerar resten av dagen också. Då blir det ingen förändring inför Rudskogen och det blir nuvarande ”setup” under resten av säsongen, säger Emil Vikman som även vill passa på att rikta ett stort tack till de som stöttat honom.

– Först och främst vill jag tacka alla som hjälp mig den här säsongen. Med tanke på de incidenterna som vi haft och bland annat missat två tävlingar som ställt till det. Men jag är glad för att jag har folk bakom mig där jag hoppas på ett fortsatt samarbete. Sedan vill jag tacka all publik som kommer fram och tackar och berömmer. Det är kul att folk tycker om det man gör, avslutar Emil Vikman.

Text & Foto: Stefan Lindgren – Driftzone.se