Vilka krav ställer du som förare på säkerheten?

0
287

Säkerheten inom motorsport är alltid i fokus, av den enkla anledningen att allvarliga olyckor kan hända var och när som helst. Men vilka krav ställer du som förare på en arrangör?

Bansäkerhet från Gatebil och Xtreme Rescue under ett Gatebil-event på Mantorp Park.

När du väljer ett event att åka till så behöver du tillgång till vissa faciliteter. El i depån, duschmöjligheter, däckmaskin och en del andra viktiga funktioner frågar du gärna om innan du väljer att anmäla dig eller åka till ett event. Men hur mycket funderar du på vilka arrangemang arrangören gör för din säkerhet?

Rickard Johansson, Xtreme Rescue och adjungerad ledamot i SBF:s driftingutskott

Rickard Johansson i Xtreme Rescue delade ett YouTube-klipp för en tid sedan, där Tim McAmis Performance Parts pratar om säkerhet och just vilka krav du som förare bör ställa. Klippet gäller dragracing, och visst, det finns vissa skillnader mellan dragracing och drifting, bland annat att vissa av dragracingåkarna kör med flytande sprängmedel i bränsletankarna, men tanken att granska de här delarna är ändå i allra högsta grad applicerbar även för er som kör drifting.

Kollar du till exempel vilka möjligheter som finns att släcka en större brand? Om det finns ambulans på plats? Vilken möjlighet sjukvårdarna i ambulansen har att hjälpa dig innan transporten går till sjukhus? Att betongbarriärerna sitter ihop och är säkra för dig som förare? Eller tänker du bara: ”Det är nog gott nog. Det kommer ju ändå inte att hända något…”

Det krävs såklart inte att det är du själv som förare som gör detta. Om du har en spotter eller en teammedlem du litar på och som har kännedom om dessa områden så låt honom eller henne kontrollera det åt dig. Snacka ihop er innan vilka krav och förväntningar du har på arrangören så att den som granskar vet vad den ska titta efter. Ställ frågor till arrangören och utvärdera svaren du får.

Om man inte tycker att säkerheten är fullgod, så är det inte så mycket annat att göra än det som sägs i klippet:

”If you’re not satisfied with it, load your shit up and leave!”

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se