Andersson Drifting – Valde mellan rallycross och drifting.

0
871

I de flesta reportage så fokuseras det på förare, driftingbil och eventuellt på enskilda individer i teamet. När DriftZone var och besökte familjen Andersson så insåg jag, red. Björn Billsten, snabbt att denna artikel inte bara kunde handla om Viktor och teamets BMW e92.

Den i teamet som håller i det mesta är Viktors pappa Rikard. Rikard är så gott som uppfödd i ett garage eftersom Viktors farfar Nils-Olof byggde tävlingsbilar under 70-talet och framåt. Rikard var givetvis med i garaget redan då. Under 90-talet började Rikard själv bygga bilar och tävlade inom banracing, där teamet hann bli RM-mästare tre gånger i SLC (Svenska LångdistansCupen).

Viktors storebror Oskar, började sitt tävlande i karting och då fick Rikard snällt lägga sitt egna åt sidan och fokusera på att stötta Oskar. Det slutade med en fjärde plats i karting SM och vidare upp i Radical klassen, som då kördes samtidigt som STCC. Oskar gjorde sin debut blott 14 år gammal med dispens av SBF. Tre års satsning slutade med ett junior brons och ett RM brons. Numera är Oskar med och stöttar lillebror samt har en riktigt fräsch S13 som vi kanske får se mer av längre fram. Oskar skulle bygga en driftingbil, men det blev istället ett showbygge med drifting spec.

Viktor började också med karting och visade sina framfötter genom att som debutant vinna Sydsvenska Karting deltävlingen i Kalmar, och sedan rullade resan på bland meriterna finns bla DM-mästare, SKCC-mästare och 14:e plats på SM. Viktor började titta sig om efter vad han ville fortsätta med och valde då mellan rallycross och drifting. 2017 valde Viktor att prova drifting och en BMW Compact inhandlas för att testa och lära.

Viktor är i skrivande stund 15 år och blir 16 år när säsongen drar igång.

Just nu handlar livet om att gå i skolan, komma hem och hjälpa till med driftingbygget samt förbereda sig inför säsongen.

Viktor är intresserad av design, foto och videofilmning. Han har varit med och bestämt hur årets livery ska se ut. Sedan har Square Design fått äran att förverkliga den.

Förebilderna är James Deane och Fredric Aasbø. James är en förebild för att han är bäst när det verkligen gäller och Fredric för att han har sån bra kontroll när han kör.

Viktor beskriver skillnaderna mellan hans förra bil och den nya:

”Den nya bilen känns mycket bredare än den förra. Bilen är även längre. Jag har bara provsuttit den nya bilen och längtar efter att få testa den.”

Bilen byggs på ett e92 chassi, med Wisefab fram och bak och under huven ska det klämmas ner en 2JZ, vilket kommer att bli i en enorm skillnad jämfört med den strypta BMW-motorn som Viktor körde med i sin tidigare bil.

  • I Compacten var det full gas och kränga runt bilen på banan: säger Viktor medans vi tittar på bilen.

Nu ser Viktor fram emot att kunna få styra mer med gasen. Under de första tävlingarna kommer de att köra med en mappning som levererar c:a 600 hk. Målet med årets säsong är att lära känna den nya bilen och alla banor som kommer köras.

Mål och ambitioner är Viktor blygsam med. Han lockas mer av att få mer erfarenhet, men efter en stund så kommer den där vinnarskallen fram.

Han avslöjar: ”Jag vill ju komma så högt som möjligt så att jag kan vinna” och fortsätter ”Helst vill man såklart vinna”.

Viktor kommer att köra hela Sverigecupen, allt från Piteå i norr till Hultsfred i söder.

Synen på Sverigecupen är att det verkar vara en välorganiserad serie, enda nackdelen är att det blir långa resor till tex premiären i Hedemora samt till deltävlingarna i Sundsvall och Piteå. Viktor berättar att han har varit i Piteå innan och då gällde det SM i karting.

Att få testa nya banor är något som verkligen lockar.

Säsongen kommer innefatta Påsksladden, Sverigecupen och så många tillfällen som möjligt att träna på Hultsfred Drifttrack.

Sponsorer är:
Sebbes Mark AB
BSR
59 North
Fogmaker
Billackering.eu
Pony Drift Racing Gear
Karlssons Grafiska
Gulf
Kloma Däck o Fälg
Alchemichal Autoworks
Brewify
J-Spec
L-M-R
PSI

Personer som Andersson Drifting vill tacka:
Victor Joensuu (Drift Brothers), Christian Erlandsson (Erlandsson Drifting), Peter Magnusson (Metronic), Christoffer (Bike Heaven), David Lindman (Ryssby Lackering), ASP Media, Squared Design, JS Motorsport Photos, Twisted Smoke Peformance, BJP Race, Snooken Recordings

This slideshow requires JavaScript.

Text: Björn Billsten – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten – DriftZone.se