Årets fotograf – Pontus Blomqvist

0
562

Många vet vem Pontus Blomqvist är, men för er som inte vet det och för att höra hur han kände när han blev utnämnd till Årets fotograf på DriftZone Awards tog Björn Billsten kontakt med Pontus.

Kenny Moen, Norge

Stort grattis till utmärkelsen!
-Tack! Till att börja med vill jag säga tack för utmärkelsen Årets fotograf 2017.

Jag tycker att du är en väldigt skicklig fotograf, när jag har tittat på din Facebook-sida och Instagram, men vem har vi bakom kameran? För de som inte känner dig. Vem är Pontus?
-”Vem är Pontus?” är nog den svåraste frågan jag fått haha. Jag är 22 år, bor i Skinnskatteberg och har haft ett stort bilintresse så länge jag funnits typ. Jag jobbar på Mercedes i Västerås och har även en projektbil som aldrig blir färdig. Det är en Subaru Impreza GC8, som har varit min drömbil sen barnsben när jag spelade Colin Mcrae rally på PS1. Den hamnar alltid sist i prio för jag väljer oftast att lägga mina pengar på kameragrejer eller bensin för att kunna köra till event och käka mat där, för det kostar en del. Gillar att köra simulator racing/drifting på min rigg, typ Assetto Corsa eller Dirt. Ni som följer mig på Snapchat eller Instagram har säkert sett klipp från det. Annars så umgås jag med polarna så mycket som jag hinner med på fritiden.

Har följt dig på Instagram och ser att du hunnit med många spännande event och tävling. Har du någon favorit från 2017?
-Favoritevent 2017 var utan tvekan Gymkhana Drift i Östersund, av den anledning att det var den största utmaningen att fotografera hittills för mig. Det var väldigt mörkt och lampor som blinkade i olika färger. Har inte riktigt fått prova på actionfoto i mörker tidigare så det var en utmaning och jag lärde mig otroligt mycket på det eventet och är nu taggad på att fota mer liknande ljus för att testa idéer som dök upp efter eventet.

Henrik Isaksson under Gymkhana Drift 2017.

Vad är det som lockar dig att resa till alla event och tävlingar samt stå ute på banan i sol, blåst, regn och ibland även en lång väntan?
-Det som lockar mig att stå ute oavsett väder och försöka fånga bilderna är nog utmaningen i sig, att alltid sträva efter att ta en bättre bild. Det finns ingen bättre känsla när man fångar en walltap i precis rätt sekund. Att alltid försöka bli bättre och lära mig nya tekniker är mitt stående mål sen jag började fotografera.

Jag tror att jag började fotografera 2014. Den första bilden på mitt Flickr konto är tagen 2014, det är en bild på Emil Vikman som eldar däck med sin dåvarande Nissan s14. Innan jag började fotografera så ritade jag väldigt mycket, främst bilar då så klart, då det alltid har varit mitt största intresse. När jag fick min pappas begagnade Canon 550d så slutade jag rita och tog upp fotandet sen dess har det bara eskalerat.

När du tar dina driftingbilder, vad är det främst som du vill förmedla?
-Jag vill fånga stunderna och föreviga dom med mina bilder, försöka förmedla känslan av att vara där med en bild.

Har du någon förebild?
-Det finns en fotograf som är den bästa och som har inspirerat mig väldigt mycket och det är Larry Chen.

Har du hunnit planera vart du ska fotografera under 2018?
-Mina planer för 2018 är ganska lösa än. Jag ska följa SM det är spikat, sen blir det Gatebil Mantorp och Rudskogen (sommarträffarna) som jag inte tänker missa. Resten tar jag lite som det kommer, jag åker på det jag har råd med helt enkelt, lite frikörningar på Gröndal och Malmby som båda två ligger en ca 1 timme hemifrån ska jag försöka klämma in också. Några övriga mål för 2018 är att försöka nå ut mer utomlands. Hur jag ska gör det vet jag inte än men det känns som att det är dags att försöka nå en större publik. Oavsett så kommer jag vara på banorna och göra min grej.

Till alla andra som fotograferar och skulle vilja eller redan fotograferar drifting. Har du några bra tips?
-Finns ett tips som jag ger till alla som frågar och det är att fotografera, så mycket du kan, spelar ingen roll vad du har för kamera eller objektiv, ta det du har och anpassa dig efter den utrustningen. Jag använde min 550D och kitobjektiv väldigt länge innan jag uppgraderade till en 70-200 men 550D hängde med till 2016 då den till slut gick sönder och jag inte hade något annat val än att uppgradera.

Vi önskar Pontus lycka till under 2018 och glöm inte att kolla in hans bilder.

Facebook.com/PontusBfoto
Instagram.com/Pontusblomqvistfoto
Flickr.com/pontusb
Snapchat: PontusBlomqvist (Här läggs mycket random grejer upp, typ tv-spel, selfies och ibland behind the scenes från bildredigering)

Text: Björn Billsten – DriftZone.se
Foto: Pontus Blomqvist