Fartfylld final för busandet på Mittsverigebanan

0
468

Det blev en final fylld av fart och aktiviteter för hela familjen när BUS1 hade sin säsongsavslutning på Mittsverigebanan den 8 september.

BUS1 har sina rötter i Onsdagsbus, en verksamhet som började redan för ungefär 15 år sedan, för att göra den då ganska nybyggda banan strax söder som Härnösand tillgänglig för allmänheten som ville ”busa” lite på banan. Sedan dess har mycket hänt. Som vissa av er kanske minns gick banbolaget i konkurs våren 2017, bland annat efter interna tvister mellan ägarna. När röken lagt sig och byråkratins kvarnar malt färdigt hade ett nytt bolag köpt banan, där de två minoritetsägarna från tidigare ingick. För att inte tappa det folkliga så frågade man gänget som stått för det praktiska arbetet de senaste åren, om de var intresserade av att driva onsdagsverksamheten vidare. Och så blev det! 2017 hann man dra ihop tre onsdagar med körning och i år har man kört den första hela säsongen.

På finaldagen var det bankörning, motorcyklar och såklart drifting. Ett antal prominenta driftinggäster på plats, med SM-föraren Kim Fors i spetsen, och RM-förarna Jim Nordquist, Jonas Melle Mellander och Herman Jansson. Dessutom hade driftingens alltiallo Mattias Jönsson sin Alfa-Romeo på plats. Förutom dessa OrangeBullit Racings Volvo 242, Circles Of Power från Jämtland med sina fyrhjulsdrivna Audis, flera fina Nissan-byggen och en del annat. En riktigt fin bil var den Toyota Corolla KE70 som Markus Åberg körde. En riktigt klassisk japansk driftingbil som var riktigt rolig att se in action.

Förutom detta var det uppvisning med tävlingsstart för roadracing med Norra Roadracing Sällskapet, en racetruck som tidigare tävlat i EM i truckracing och ett par jetdrivna modellflygplan. Tyvärr hade ägaren till dessa inte tillstånd att flyga dem på platsen, men det var imponerande nog att se dem taxa ut på asfalten och höra turbinmotorerna vina.

Men driftingen då? Jo, vi fick se en del bra klass på körning. Kim Fors skjutsade en lycklig vinnare av ett lotteri, en dag som den personen sannolikt sent ska glömma, Herman Jansson och Jim Nordquist körde twin, och mycket annat.

Vi hoppas att BUS1 på Mittsverigebanan återkommer även säsongen 2019, och i så fall kan vi räkna med säsongsstart kring 29 maj.

Vi ses då!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se