Japaner, japaner, japaner! Rapport från Japdays 2020

0
741

Äntligen var det dags igen, för ett inriktat event för oss med japanska bilar.

När vi rullade in i vår s2000 möttes vi av stora plakat och information om att hålla avstånd, en självklarhet för så många, men långt ifrån alla. Men wow, det sköttes verkligen bra, både av arrangören och besökarna!

I rådande tider hade alltså Mantorp Park lyckats skapa ett publikfritt koncept som tillät Japanska bilar av alla dess slag att samlas, med en behaglig mängd personer i rörelse, stor eloge till dem!

Vi hade nu två dagar att se fram emot, med utställning, bankörning, terrängkörning och bäst av allt, drifting! Lördagen avslutades dessutom med crusing, där alla som ville fick köra några varv runt banan i samlad trupp. Det var en upplevelse undertecknad personligen sent kommer att glömma!

Johan Andersson på banan

Under söndagen var det dags, tjutande däck och doften av bränt gummi. Läktarna stod nästintill tomma, men på banan var det allt annat än känslan av tomhet. De som anmält sig att köra var få till antalet, men de körde verkligen så det rök och gav oss som åskådare precis det vi ville se. Det var ingen tävling under eventet utan körning bara för att det är roligt, men det betydde inte att det lättades på gasen. Vi hade tur med vädret, det var utlovat regn, men marken var torr och däckröken la sig som en filt över Mantorp Park under de 6 pass a 15 minuter som det kördes drifting på. På banan fick vi bland andra se vår pro drifter Johan Andersson, Eddie Trinks och Peter Antonsson.

Priser delades ut i de olika klasserna/bilmärkena, priset för ”Best Driftcar” tog Alexander Kvist hem.

Alexander Kvists nybyggda Nissan S13.

DriftZone har kontaktat en av arrangörerna, Max Lundgren för en kommentar om eventet.

Hur tycker ni att eventet gick, antal deltagare, nivå på bilar och körning, osv?
-Vi är väldigt nöjda med eventet med tanke på de förutsättningar som är just nu. JapDays blev av förklarliga skäl lite mindre än 2019 men det var en väldigt stark uppslutning av bilar men mycket hög kvalitet.

Känner ni i er nöjda i stort?
-På grund av Covid-19 blev vi även tvungna att testa lite alternativa upplägg som blev riktigt lyckade, till exempel JapDays crusingen på banan där hela banan fylldes av japanska bilar i skymningen. En syn man sent kommer glömma. Det vi saknade lite var uppslutningen av japanska driftingbilar. De som var på plats höll dock grymt bra kvalitet.

Återkommer eventet nästa år?
-Självklart kommer JapDays tillbaka 2021, 30-31 juli kör vi för fullt igen.

Tack till Mantorp Park och alla som engagerat sig, för att skapa ett event trots rådande pandemi, där vi hade möjlighet att få uppleva japansk bilkultur och drifting såhär i slutet av sommaren, tack!

Text: Nina Rehnström – DriftZone.se
Foto: Nina Rehnström – DriftZone.se