Lasse Tonby efter kraschen: ”Tänk inte ’Det händer inte mig’!”

0
909

Många har sett bilderna från Gatebil på Rudskogen Motorsenter för ett par veckor sedan, där två Toyota Supra driftingbilar kraschat ihop. Det gick bra för båda förarna, men kraschen var hård och allvarlig.

Den här händelsen, tillsammans med bland annat Jim Olofssons krascher i Riga och Torún, visar återigen vikten av att ha bra och rätt använd säkerhetsutrustning i sin bil. Vi tog kontakt med Lasse för att kolla läget med honom och bilen.

Först och främst: Mår du bra?
-Ja, det är bra.

Vi har sett bilder på din bil och den andra bilen, och det ser ut att ha varit en kraftig kollision. Vad var det som hände?
-Jag och Tommy, med den röda Supran, skulle köra twin. Kör genom karusellkurvan, jag tappar all fart i utgången då jag får för mycket vinkel. Tommy ligger strax bakom och ser inte det, och så smäller det.

I Sverige har det varit en diskussion ett tag om att säkerhetskraven är för hårt ställda. Det kostar för mycket att bygga en bil och att skaffa sin personliga skyddsutrustning. Är det en diskussion som har förts i Norge också?
-Det vet jag inte, då jag inte deltar i sådana diskussioner. Jag bygger bilen efter hur reglerna ser ut. Men jag tycker att man inte ska spara på säkerheten, och det visade ju sig att det lönar sig.

Hur går det med bilen för dig nu då? Det blir nytt chassi? Kan du spara vissa delar?
-Bilen är nästan färdigdemonterad. Den är för skadad för att vi ska kunna rikta den, så det blir en ny kaross. Vi hade tur ändå, det ser ut som att motor, växellåda och diff har klarat sig. Värre för Tommy, där det ser ut som att i varje fall motor och turbo är trasigt.

Så du siktar på premiär med nya bilen säsongen 2019?
-Ja, det är planen!

Har du något avslutande tips till andra som kör men som inte varit med om en kraftig krash?
-Man ska inte tänka ”Det händer inte mig!”, för det kan hända vem som helst på bara ett ögonblick. Spara inte på säkerhetsutrustningen, för det är det som bestämmer hur det slutar med människorna i bilen.

Ett jättetack till dig Lasse för att du tog dig tid att svara på mina frågor! Skönt att ni båda är ok och vi ses nog på banorna 2019!
-Tack, det gör vi!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Privat