Personerna bakom DriftZone.se – Christer Hägglund

0
518

Nästa person att presenteras i gänget som utgör DriftZone är Christer Hägglund. Christer fungerar som DriftZones webredaktör, fotograferar och skriver.

Christer är 44 år och bor i Bergeforsen, strax norr om Sundsvall. Egenföretagare sedan drygt 10 år tillbaka. I det egna bolaget finns flera verksamheter, där huvudverksamheten är som konsult inom maskinkonstruktion, man driver två webbutiker, och så en del uppdrag som fotograf. I familjen finns en sambo och två grabbar på 13 och 11 år.

Hur länge har du varit med i DriftZone-gänget?
-Sedan starten. 1 januari 2017 såg jag meddelandet där Stefan Lindgren sökte folk som ville hjälpa till med det nya projektet och tog kontakt med honom.

Eftersom Christer och Leo, den äldre av de två sönerna, hade åkt på några olika driftingevent runt Sundsvall så var steget inte så långt att bidra med dessa bilder och få några publicerade på nätet, på ett ställe där man förväntade sig att folk i sporten kunde se dem.

Robin Bengtsson på Mittsverigebanan

Vad har du för roll i DriftZone Crew?
-Det jag brinner för är foto, så jag är fotograf i grunden. Sedan har jag alltid skrivit också. Har drivit en blogg om foto i många år, där jag skrivit om allt som har med foto att göra, så därför blev det att jag började skriva lite för DriftZone också. På en tävling saknade vi kommentator till livestreamen, så då provade jag på det, och fick förtroende att göra en tävling till. Det var något jag tyckte var otroligt roligt och gärna fortsätter att utveckla. Nu de senaste månaderna har jag också fungerat som webredaktör och ser, med hjälp av vårt team av skribenter och fotografer, till att det kommer ut minst en nyhet varje dag.

Vad är det bästa med drifting enligt dig?
-Att det är en sport som passar alla. Om du kommer till en driftingtävling och inte vet någonting alls om sporten så kommer du att tycka att det är jättehäftigt. Vrålande motorer, däckrök, twinkörning dörr mot dörr. Det går inte att inte tycka att det är häftigt! Men sedan, när du har gått på några tävlingar, så kommer du att börja förstå vissa sammanhang, börja fundera över varför den ena vinner över den andra, spelar röken någon roll, varför är det en människa som har målat streckade områden på banan, vad menar speakern med rakkörning, och så vidare. Så det finns något intressant i en tävling, oavsett hur mycket du vet om drifting, och DET tycker jag är en del av sportens styrka.

Har du någon favoritdriftare?
-Absolut får man sina favoriter. Det kanske inte alltid har bara med prestationerna på banan att göra, utan också hur man är som person. Bland tävlingsdriftarna är Jim Olofsson en sådan. Alltid trevlig att ha att göra med, och framförallt så bjuder han på sin kunskap och sin erfarenhet till yngre förare. Bland RM-förarna tycker jag att Daniel Ahlstedt och en av våra lokala förare, Herman Jansson, har stuckit ut på ett mycket positivt sätt. Och sedan kan man väl inte undvika att nämna Rickard Ivars. Karln är ju ett fenomen helt enkelt.

Odd-Helge Helstad

Vad är det bästa med DriftZone och hur ser du på den resa vi gjort?
-Det bästa med att får vara med i det här gänget är möjligheten att få lära sig av varandra. Det finns flera otroligt duktiga fotografer som jag inspireras och lär mig av. Vi har en bra diskussion för det mesta och hjälps åt att utvecklas, istället för att konkurrera med varandra. Hur jag ser på resan..? Ja, det spårade ju ganska snart ur efter att jag sa att jag lika gärna kunde bidra med bilder från event jag ändå skulle besöka. Det har blivit ett antal intervjuer under säsongen, jag har åkt 800 mil till olika tävlingar från Mantorp Park i söder till Kalix i norr och fått vara med om otroligt mycket. Men all den uppskattning som dels Stefan Lindgren visat oss som trodde på hans galna idé, och dels hela resten av driftingfamiljen visat har gjort det värt allt jobb. Och än är inte den här resan slut.

Favoritminne från 2017?
-Otroligt svårt att välja ut en sak. Att åka på sitt första Gatebil var speciellt. RM-finalen på Gröndal var riktigt häftig, speciellt med tanke på vilken resa många av RM-förarna gjort under säsongen. Drift GP var galet, vilken lägstanivå under hela helgen. Gymkhana Drift var ju riktigt, riktigt häftigt, vilken publik och vilken upplevelse. Att bli Årets media på GreenLight Galan var en höjdare. Men om frågeställaren tvingar mig att välja ut ett minne så får det nog bli Drift GP, där flera av våra svenska förare visade att det inte bara är för europaeliten att komma hit och hämta hem pokalerna utan att göra rätt för dem!

Vad ser du mest fram emot under 2018?
-För driftingens räkning så blir SM/RM-säsongen intressant, helt klart. Jag tror att arrangörerna och SBF Drifting, med succén från 2017 i ryggen, kommer att skapa ännu bättre event för publiken. Och det kommer att märkas. Utan att dunka oss själva i ryggen så tycker jag att vi på DriftZone har varit med att med våra gratis livestreams från tävlingarna sprida driftingen till en mycket, mycket större publik än vad sporten hade tidigare. Och jag hoppas och tror att vi och arrangörerna tillsammans kan göra så att publiken kommer till tävlingarna också under 2018!

För DriftZone så ska vi försöka lyfta nivån på allt vi gör och även försöka att hitta fler medier och fler sätt att nå ut till publik.

Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se