Personerna bakom DriftZone.se – Erika Näsberg

0
844

Vad vet du egentligen om personerna bakom DriftZone? Att Stefan Lindgren var den som grundade DriftZone är ingen hemlighet, och redan i början var han tydlig med att detta inte är ett enmansjobb, och han efterlyste därmed skribenter, fotografer och duktiga filmare som ville vara med och utveckla idén. Vissa av oss nappade direkt, en del andra har anslutit sig under vägens gång, men alla är viktiga kuggar i att göra DriftZone till vad det nu blivit.

På mindre än ett års tid har vi fått ca 7600 gillamarkeringar på Facebook och våra livestreams från årets RM- och SM-tävlingar har nått ut till över 800 000 personer. Det är HELT fantastiskt! Nyligen hade vi äran att bli krönade som Årets Media på Greenlight Galan 2017, en stor ära för oss. Men, vilka är då personerna som får DriftZone att rulla framåt?

I denna artikelserie kommer vi att lite närmare presentera de personer som i dagsläget ingår i DriftZone Crew, och först ut är vår skribent och fotograf Erika Näsberg. Erika har under året bevakat flera event i Sundsvall, men har nu tagit en timeout från arbetet med DriftZone.

Foto: Andreas Nyberg

Erika är en 33-årig tjej från Sundsvall. På dagarna (och även kvällar och nätter) arbetar hon som larmoperatör på SOS Alarm och fritiden spenderas till stor del med kameran i högsta hugg.

– Det är ju motorsport som är roligast, helt klart. Drifting, skotercross och watercross är väl det som ligger mig varmast om hjärtat, men jag fotar allt möjligt jag kan hitta, folkrace, motocross, trial, rallycross, superenduro och så vidare. Älskar att fota där det ”händer” något. Men jag fotar även i studio, där blir det allt från familjeporträtt till modellfotografering och profilfotograferingar.

Erika var en av de första att hoppa in i DriftZone-gänget. Samma dag som redaktör Stefan Lindgren efterlyste intresserade fick hon tips av flera vänner som tyckte att det där ju var perfekt för henne. Så redan i januari 2017 blev hon en del av crew.

– Jag tänkte väl att jag kunde bidra med bilder från de event som jag besöker under en sommar, och kanske en och annan text, men att det skulle bli så här mycket som det blivit trodde jag aldrig. Jag är ju primärt fotograf, men det har som sagt blivit en hel del texter under vägens gång också.

Robin Bengtsson, Mittsverigebanan 2016

Vad är det bästa med drifting enligt dig?
– Oj, jag har lite svårt att sätta fingret på det. Det är känslan jag får när jag ser riktigt bra drifting. Mina vänner kan intyga att jag blir som ett barn på julafton då! Det är allt ifrån stämningen i depån, hur luften vibererar av ljudet från bilarna, till hur man får plocka däckrester ur håret när man kommer hem – det är verkligen helt underbart.

När det kommer till favoritdriftare så berättar Erika att hon är lite lokalpatriotisk – driftare från ”hemmaregionen” är alltid roligt att se. Fredrik Sjödin, Kim Fors och Dennis Wikberg bland annat, men det finns ju även en hel del andra som faller under kategorin favoriter; Petter Eriksen, Teemu Peltola, Rasmus Möller och Rickard Ivars, för att nämna några.

Vad är det bästa med DriftZone enligt dig, och hur ser du på den resa vi gjort?
– Det bästa med DriftZone är utan tvekan vår bredd. Jag älskar att vi skriver om allt från gräsrotsdrifting till DriftGP. Resan vi har gjort från starten tills nu är helt otrolig. Aldrig hade jag väl trott, när vi (jag och Christer Hägglund) gjorde en intervju med Fredde Sjödin i hans garage i januari, att vi, mindre än ett år senare skulle vara Årets Media på Greenlight Galan. Det är ju helt galet!

Fredrik Sjödin, januari 2017

Har du något favoritminne från 2017?
– Ja alltså, Gymkhana Drift i Östersund är ju sjukt svårslaget. Det var tredje året för mig som fotograf och det är helt magiskt vad det eventet är grymt. Bästa intervjuminnet var nog telefonintervjun jag gjorde med Rasmus Möller efter Gatebil på Mantorp Park i juni. Jag blev så imponerad av hur positiv och glad han lät trots att bilen precis blivit obrukbar efter bara tre repor på Gatebils första dag. Sedan var det ju extra kul att han, bara tre veckor senare, blev bäste svensk med en fjärdeplats i Breisladden på Gatebil Rudskogen.

Vad ser du mest fram emot under 2018?
– 2018 för mig kommer troligtvis och förhoppningsvis innebära fler tävlingar – jag har som mål att följa hela SM- och RM-serien på plats och jag hoppas innerligt att det blir Gymkhana Drift även 2018, i så fall kommer jag naturligtvis finnas på plats även där. Jag ser fram emot att följa gamla och nya förare i SM och RM, och även den nya Sverigecupen tror jag kommer bli väldigt intressant att följa.

Dennis Wikberg, Gymkhana Drift 2017

There you have it. Erika hänger kvar med DriftZone-gänget som en ettrig höstförkylning. I nästa och kommande delar av vår artikelserie får ni veta mer om resten av gänget, det missar ni väl inte?!