RC-Drifting

0
925

Många av oss som är intresserade av drifting sysselsätter oss troligtvis med något annat som också är relaterat till drifting. I denna artikeln kommer ni att få läsa lite om rc-drifting.

Rc-drifting är drifting med radiostyrda bilar. I år, 17-23 juni, körs VM i RC-drifting i Holland. I nuläget är det 26 svenskar som kommer åka ner och tävla. Totalt har 208 st anmält sig för att vara med och tävla om den åtråvärda VM titeln.

14 stycken av de svenska förarna kommer ifrån Crazy Driftaz. Crazy Driftaz håller till i Trollhättan och har en lokal på 1000 kvm, där 210 kvm består av en uppbyggd driftbana.

DriftZone tog kontakt med Kristoffer Hansson, som både sitter i Crazy Driftaz styrelse samt är en av de som ska ner till Holland i juni. Jag passade på att ställa lite frågor och till sist vilka råd Kristoffer kan ge er som är intresserade av att prova på RC drifting.

När mitt intresse för drifting startade 2004 så var det D1GP som var den största serien och Formula D hade precis startat. I Option video och tidningar kunde man se filmer och bilder på rc-drifting redan då. Flertalet av bilarna var exakta kopior av tävlingsbilarna i D1GP.

Kristoffer berättar att de största märkena för rc-drifting är Yokomo och MST, men det finns även Overdose och Revol. 

– Det finns både fyrhjulsdrift och bakhjulsdrift, men from i år kör man bara med rwd i VM, förklarar Kristoffer.

Hur går en tävling till? Påminner det om den drifting som DriftZone bevakar runt om i världen?
-Vi kör samma som 1:1 drifting bilarna. Dock har vi tre kvalrundor. Det är samma system med stege samt lead och chase.

Kristoffer berättar lite om RC-drifting.
-Jag kör bla tillsammans med min son. Vi kör bara med elmotorer, på banor inomhus och några utomhus. Inomhus så kör vi på filtmatta och med specialframtagna däck som fungerar bra på detta underlaget. Utomhus är det en annan sorts däck. Vi tävlar mest inomhus men vi har även tävlingar utomhus. En deltävling hölls samtidigt som det var SDC deltävling 3 på Gröndal.

Hur ser ert år ut?
-Jag och grabben har ett spännande samarbete ihop med DriftBandits. Vi kommer att köra två kopior av deras bilar, Mickes S14 och Andreas S13. Dessa kommer vi tävla med i SM.

Under Tanums Motorshow så kommer även Crazy Cup deltävling 2 hållas. Då kommer vi att ha DriftBandits bilar på plats i den lokal som vi ska köra i.

Till de som skulle vilja börja med rc-drifting. Vad har du för råd?
-Mitt bästa tips är att åka till en klubb och provköra, klämma och känna. Det finns aktiva föreningar i Trollhättan, Kungälv, Mariestad, Kristinehamn och Habo.

Text: Björn Billsten – DriftZone.se
Foto: Crazy Driftaz