Resultat: Tävlingsresultat och seriesammanräkning

0
489

Det här är del två i en liten artikelserie om resultat i en driftingtävling. I del ett pratade vi
om kval och eliminering, bland annat att kvalresultatet ofta är viktigt för hela tävlingen. Idag går vi vidare med resultatet i tävlingen och sedan vidare till en seriesammanräkning.

Resultat

Efter första omgången av en 32-bilarsstege har vi inte mindre än sexton utslagna förare. I vårt exempel med en SM/RM-tävling så ska dessa rangordnas från 17-32. Detta är en mycket viktig rangordning, då man för en 32:a plats får 2 SM-poäng och för en 17:e plats får hela 30 SM-poäng. Och här kommer det mycket viktiga kvalresultatet in i spelet igen. Det är nämligen efter sin kvalplacering som förarna rangordnas. Så en högt kvalad förare får här återigen en fördel av sitt resultat.

På samma sätt rangordnas åtta förare som blir utslagna i topp 16, i platserna 9-16, och tilldelas 35-66 poäng. Samma sak gäller för de fyra som blir utslagna i topp 8, som tar platserna 5-8 och erhåller 69-78 poäng.

I vissa andra serier så får alla som blir utslagna i topp 32 samma seriepoäng, exempelvis i Gatebil Drift Series, där man får 5 poäng och i Formula Drift, där man får 16 poäng.

Den som vinner alla sina battles vinner tävlingen, förloraren i finalen blir tvåa. För att utse trean kör man en battle mellan förlorarna av semifinalerna.

Prispallen på SM-deltävlingen på Sturup. Vinnare var Mikael Johansson, tvåa Pawel Korpulinski och trea Victor Joensuu. Foto: Mogge Ågren

Seriesammanräkning

Tävlingar som ingår i serier sammanräknas och ett serieresultat presenteras i en tabell. Där räknar man ihop poängen enligt respektive series tävlingsregler och korar en mästare. Oftast innebär det att alla resultat räknas ihop, men inte alltid. I SM 2017 exempelvis, fick man räkna bort den tävling där man hade sämst resultat.

Om två förare hamnar på samma poäng så vidtar ofta någon form av särskiljning. I exemplet med SM 2017 så gällde att då ”särskiljs förarna efter högst poäng på sista-, sedan andra- och sedan första deltävlingen.” samt att ”Särskiljning görs endast på de tre (3) första placeringarna.” I andra serier kan det vara så att den som har flest segrar, får en fördel, därefter flest andraplatser, och så vidare.

Topptrion i SM 2017, ettan Pawel Korpulinski, tvåan Alexander Granlund och trean Jim Olofsson. Foto: Camilla Smistad Tofterå, Gatebil

Vi hoppas att dessa två artiklar har rätat ut ett par frågetecken kring resultatet av våra tävlingar.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Mogge Ågren – DriftZone.se, Camilla Smistad Tofterå – Gatebil.no