Ryan Lanteigne: 300 resdagar i driftingens tjänst

0
584

Ryan Lanteigne är en av de människor som ser mest drifting av alla, i olika länder runt om i världen. Hör när Ryan summerar säsongen och blickar framåt.

Ryan Lanteigne under Gatebil Drift Series andra deltävling 2018. Foto från videointervju.

2018 börjar närma sig sitt slut. Om du tittar tillbaka på den gångna säsongen, hur många tävlingar har du bedömt?
-Under 2018 har jag dömt FormulaDRIFT USA, FormulaDRIFT Japan, Super Drift Brasil, Pro Drift Peru, Russian Drift Series, Gatebil Drift Series, Hyperfest, Drift Jam och FIA Intercontinental Cup.

Det innebär förstås många resor. Hur många resdagar har du haft under året?
-Nästan 300 dagar hemifrån i år, för jobb och nöjesresor.

Kan du välja en höjdpunkt från säsongen som gick?
-FormulaDRIFT-finalen på Irwindale var nog det bäst driftingevent jag närvarat på och bedömt. Tandemkörningen var den närmaste, mest aggresiva och exakta jag sett, och ändå var det inga krascher från top 16 om jag minns rätt. En väldigt hög nivå från en bedömares och ett fans perspektiv.

Och det motsatta, vad var det sämsta ögonblicket under säsongen?
-Stormen vi fick uppleva i St Louis hade potential att ställa till stor skada på både människor och material, men på något sätt så lyckades vi klara oss igenom det helskinnade. Skador på lastbilar, trailers och tält kan man alltid laga, men det hela fick oss att respektera Moder Natur lite mer.

Hur ser säsongen 2019 ut för din del?
-I stort sett lika som 2018, med tillägg för fyra omgångar FormulaDRIFT Korea. Jag hoppas att kunna se drifting i några nya länder också, men de förhandlingarna tar tid så vi får se vad som händer under kommande månader av offseason.

Får vi se dig i Sverige?
-Jag hoppas det!

Om vi tittar på drifting runt om i världen idag, hur likformad tycker du att driftingen är idag? Tittar bedömare på samma saker, etc?
-Just nu skulle jag säga att FormulaDRIFT:s bedömningssystem används i de flesta av de större serierna i världen, med några undantag. Drift Masters, Super Drift Brasil, Russian Drift Series, Irish Drift Series/British Drift Series, Gatebil Drift Series, FIA IDC dyker genast upp. Det finns säkert fler som jag missar.

De stora serierna som skiljer sig från det här sättet att bedöma använder ett datoriserat system till största delen, som till exempel D1 och King of Europe/King of Nations. De har en annan filosofi och jag ser inte ett problem med att de kör sina event på sitt sätt, det finns massor av drifting att uppleva oavsett vilken smak man har.

Du är mest känd som bedömare i FormulaDRIFT i USA. Om du tittar på de tävlande i FD och jämför med andra serier, hur mycket världsmästerskap tycker du att FD är idag? Är det de bästa som tävlar i FD?
-Ja, jag tycker att FormulaDRIFT i dagsläget lockar några av de allra bästa förarna i världen, och har så gjort under några år. Naturligtvis är inte alla de bästa förarna där, några internationella förare har inte möjlighet att sätta ihop en konkurrenskraftig satsning och håller sig, vettigt nog, borta tills de kan göra det. Men på det stora hela så tycker jag att det är den bästa samlingen internationell talang som finns.

Har du följt Drift Masters European Championship under säsongen, live eller på livestream?
-Ja, det har jag!

Dina tankar om den serien?
-Jag tycker att de gör ett utsökt jobb med att göra driftingen spännande för fansen. Showen och de tighta banorna ger tighta battles som är svåra att avgöra för bedömarna!

Därmed säger vi tack till Ryan och hoppas att vi får se honom i Sverige och Norge under kommande säsong. Ryan är en bedömare som tar kontakten med förare och publik på stort allvar, vilket vi bland annat kunde se under Gatebil Drift Series andra deltävling på Mantorp Park i juni. Där hade vi en märklig händelse där Ørjan Nilsen fick problem med växellådan precis i starten, vilket ledde till att Jim Olofsson körde av. För all publik, både på plats och i livestreamen, såg det ut som ett helt vansinnigt beslut att ge Olofsson segern. Efteråt förklarade Ryan domslutet, både för publiken på plats och för livestreampubliken i en intervju. En viktig del i jobbet som bedömare för att öka förståelsen för vår sport.

Snabbfakta:

Namn: Ryan Lanteigne
Ålder: 37
Hemstad: Toronto, Ontario, Canada
Familj: Jag är singel och delar en hund med min exfru. Jag har en mor, far och syster som jag träffar alldeles för sällan.
Yrke: Precisionsförare och driftingbedömare
Driftingmeriter: Hjälpte till att arrangera och styra DMCC (Drift Mania Canadian Championship) från 2005-2007, tävlade i DMCC 2008-2009, bedömde DMCC 2010, bedömare i FormulaDRIFT från 2011.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Stefan Lindgren, Björn Billsten – DriftZone.se