Spottern – Förarens extraögon

0
905

Spotter är ett ord som förekommer ibland inom drifting, men vad gör den här personen egentligen?

Spottern är, som rubriken avslöjar, förarens extraögon. Varje team bör ha en spotter, och på kursen på Mantorp Park i början av februari så berättade Ryan Lanteigne, bedömare i bland annat Formula Drift i USA, om vad han tycker att en spotter bör ha för egenskaper och vad han bör göra.

Victor Joensuu, till höger, och hans teamkompis Linus anlitade under säsongen 2017 den rutinerade föraren Fredrik Flinta Lindberg som spotter för att höja nivån på sin körning. Foto: Erika Näsberg

För att ge spotters bästa förutsättningar att göra sitt jobb bör arrangören anordna plats så nära bedömarna som möjligt. Detta för att man ska se bilarna från samma vinkel och på så sätt på bästa sätt ge möjlighet till samsyn. Spottern bör inte vara för närstående med föraren, då det kan finnas en risk att man bara ser det positiva i prestationen och inte kommer med rätt kritik. Så tänk på det innan du ber flickvännen, bästa kompisen eller en förälder att vara spotter. Dock är det bättre att ha en spotter än att vara utan.

I många serier tar bedömarna under ett eller flera träningspass plats i spottertornet, och uppmanar spotters att komma med frågor. Synpunkter och kritik som bedömarna ger till spottern, och spotterns egen kritik, ska föras vidare omgående till föraren via radio, för att ge bäst resultat. Om föraren kör fem varv under ett pass och spottern efteråt refererar till exempelvis en viss kurva på varv tre, är det svårt för föraren att komma ihåg exakt hur förutsättningarna såg ut just då. Så direkt feedback är nödvändig.

Spottertornet på Sundsvall Raceway. I tornet syns, förutom spotters och några förare, den huvudansvarige bedömaren Morgan Göransson. Foto: Christer Hägglund

Om man har en duktig spotter, så går det utan problem att vara flera förare som delar på samma. En förare i SM och en i RM fungerar oftast bra eftersom träningspassen i allmänhet inte ligger samtidigt. Det borde även gå att ha flera förare i samma serie, om man planerar träningspassen lite så att dessa två förare inte kommer direkt efter varandra.

För att sammanfatta:
Ha en spotter
Spottern ska fråga bedömarna om tips och råd
Föraren bör få sin feedback direkt

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Erika Näsberg – DriftZone.se, Christer Hägglund – DriftZone.se