Tech talk for dummies: Smidd motor

0
757

I den här nya serien kommer vi att berätta om vad olika tekniska begrepp betyder och innebär. Helt utan prestige, bara berätta som det är.

Vi har väl alla varit där? Man pratar med någon, denne svänger sig med begrepp man inte förstår, men av rädsla att verka korkad så förmår man sig inte att fråga. Därför kommer vi nu att berätta om ett antal sådana uttryck, och ingen behöver ens veta att du har läst det.

Först ut är begreppet ”smidd maskin”, eller varianter som ”smidda stakar”, ”smidd vev”, och så vidare. Att smida är en metod att forma stål när det är varmt, men i fast form. Som gamla tiders smeder så bankar man stålämnet tills det liknar formen man vill ha. Till skillnad från att gjuta, så ger smidet en tydlig riktning i materialet som gör att hållfastheten i en viss riktning blir betydligt bättre än vad det gjutna materialet har. Man brukar säga att smidda material har god duktilitet. Duktilitet som är ett mått på ett materials förmåga att utsättas för plastisk deformation, utan att det uppstår sprickbildning.

Rent praktiskt så kan man alltså, genom att byta ut gjutna vevstakar, vevaxel, mm i en motor göra komponenterna lättare men ändå starkare.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Grafik: Christer Hägglund – DriftZone.se