Toyota Chaser, Joakims ovanliga glassätarbil

0
39

Under ett driftingevent på Mittsverigebanan dök en Toyota Chaser upp, en modell som är ovanlig i Sverige men som har körts en hel del drifting med i Japan.

Vi blev såklart nyfikna på den ovanliga bilen och kontaktade ägaren, Joakim Bergkvist, för att få höra lite mer om den.

”Bilen är en Toyota Chaser JZX100, årsmodell 1999. Denna är fabriksmanuell vilket är ganska ovanligt. Importerades 2016 av ägaren innan mig. Motorn är en 1JZ VVTi som är original och otrimmad..

På chassisidan sitter det HKS coilovers på bilen. För att få lite mer marginal i driftingen har styrningen kompletterats med ett styrvinkelkit bestående av Hey Man products 800ps knuckles, +25mm förlängda undre bärarmar, förlängda styrleder och förstärkta styrstag, allt från Kazama och Japspeed casterstag.

Vad är syftet med bilen?
-Syftet med bilen är att ha en driftingbil som går att besiktiga varje år och köra på gatan utan större ingrepp.

Det var andra gången som Joakim körde på Mittsverigebanan och innan det har han kört på en enklare konbana på Sundsvall Raceway. Allt för att lära sig lite grunder och känna hur bilen var att sladda med. Bus1 Drifting Bonanza var första körningen för året och Joakim tyckte att det kändes ovant men kul att köra igen.

”Tyvärr så började det ju regna efter en kortare tids körning på det torra underlaget och det blev mest körning i regnet. Slutade tyvärr med en avåkning efter chikanen som resulterade i en front som måste lappas ihop, punkterat tryckrör och en lite bulig vänsterskärm men inget allvarligt då hastigheten var låg.”

Att han valde att köpa just en Chaser var mycket på grund av en kompis, som rekommenderade Joakim att köpa något unikt istället för något alla andra körde. Efter att tidigare ha ägt bland annat en Nissan S14 kände han att suget för en japans turbobil kom tillbaka.

”Bad min kompis att tipsa om ovanliga bilar för att se om något föll mig i smaken. Så fort jag såg bilden på en jzx100 Chaser med BN-sports kit var det väl klart att det var en sån det skulle bli. Läste på mer om dem och kände att allt stämde med motor och mina planer för bilen. Hade tur nog att denna dök upp på blocket kort därefter i Norrköping. ”

Planen för Joakim med bilen har varit att köra drifting med framförallt. Hittills har det blivit mest gata och daily driver under sommaren än så länge,

”Att ta sig iväg på fler driftingevent är planen.” avslutar Joakim

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Christer Hägglund – DriftZone.se