Albert Häggbom: ”Som det ser ut just nu så blir det inget SM 2019”

0
1544

En av de heta förarna i RM 2018 har varit Albert Häggbom i sin svart-orangea BMW E36:a. Med en andraplacering i totalen efter deltävlingen i Sundsvall så han visat att han är med och slåss i toppen.

Ingen kan tvivla på att det är där Albert hör hemma. Hans bästa placering 2018 var en andraplacering på GTR Motorpark och i övrigt var det spridda skurar, men han missade aldrig att kvala in och tog stadiga poäng på alla deltävlingar.

Sista deltävlingen 2018 på Sundsvall Raceway.

Men bortfallet av RM nästa säsong har gjort världen lite osäker för förarna i RM, självklart finns det möjligheter att kliva upp till SM för någon av Alberts kaliber, men alla förare kanske inte vill eller har budgeten att ta det kostsamma klivet uppåt. Och efter mötet i Umeå så ställde sig Albert tvivlande till ett deltagande i SM säsongen 2019 och tog upp möjligheten att prova på andra tävlingar.

Men det kan självklart blåsa många vindar och det man varit säker på en dag kan komma att ändras till nästa. Vi som följer Albert Häggbom på Facebook har fått se en stor hög med orangea fälgar till salu tätt följt av ett videoklipp där man kunde se vad som såg ut som nya snygga 59° North Wheels. Den lilla detektiven i bakhuvudet vill ju gärna dra slutsatsen att om man köper bredare fälgar så kan man köra bredare däck och det vet vi att man behöver om man ska köra SM. Vi har sökt reda på Albert för att ställa lite frågor om säsongen som varit och planerna för framtiden!

Battle med klubbkompisen Zakarias Berggren

Du har gjort en hejdundrande RM säsong i år! hur känns det såhär i efterhand?
-Ja, det kan man säga. Ja, nu har man ju hunnit tänka igenom säsongen som varit och konstaterat att man kan ju faktiskt ratta bil trots allt, så jag är otroligt nöjd över säsongen.

Vilken bana tyckte du var roligast/intressantast att köra?
-Är nog mest nöjd med att ha tagit poäng på Mantorp faktiskt, för dit ner åkte vi med en oprövad och ombyggd bil för säsongen. Sedan så var de inte så lätt att börja ställa in bilen då vädret varierade ganska mycket under helgen. Men Sundsvall är nog den banan jag gillar mest då det är väldigt mycket attack och full mutter som gäller.

Du har chansen att ta hela serien i Sundsvall, men lite otur med en avåkning sabbade, om jag inte missminner mig.
-Ja, precis och när man har chans till det så kommer även pressen och nerverna sätts på spel! Körningen kändes riktigt bra och allt lirade, men inför top 16 åkte jag ut i depån för att byta däck och dricka vatten. Tog det ganska lugnt, vill säga lite väl lugnt, för snabbt var det min tur att köra igen och det blev lite stress ut på banan. Det ställde till det lite i skallen tyvärr, så inför kurva två duttande jag till på handbromsen vilket jag aldrig gjort tidigare under helgen och det resulterade i att bilen gled lite längre än vanligt, ena däcket högg fast i sanden och vi var ute! Men är ändå väldigt nöjd med den helgen som sådan.

Den försmädliga dirtdropen

Vad tycker du om att RM försvinner nästa säsong? På mötet sa du att du inte var sugen på att kliva upp i SM.
-Planerna inför nästa säsong har det funderats ganska mycket kring, men som det ser ut just nu så blir de inget SM för min del. Anledningen till detta är att det är väldigt mycket pengar som ska ut för att kunna åka SM och förbättra bilen i vinter. Tanken är också att kunna ta ett lite lugnare år och välja lite fritt vad jag vill köra, och bara köra för att det är roligt. Men SM ligger givetvis kvar i tankarna så jag kanske söker in dit 2020 om allt lirar som det ska!

Ja, att RM togs bort blev jag ganska förvånad över då det i mina ögon måste finnas nån ordentlig serie även under SM-nivå!! Självklart har vi kvar Sverigecupen, men det är inte alls samma som att åka RM. Tror det kommer att bli ett för stort steg för en del att hoppa från SC in till SM. Men det är vad jag tror och ser fram emot nästa år och att få se hur det blir helt enkelt. Kanske blir nått jättebra utav allt, det får vi vänta och se.

Blir det något nytt med bilen till nästa år? Såg några nya fälgar i ett klipp på Facebook!
-Jo, lite nytt blir det, motorn ska det bytas block på och kollas genom så det är okej, sedan är tanken att byta växellåda, koppling och bakvagn men hur mycket som hinner göras får vi se då säsongen drar igång. Bor ju i villa och renoverar lite så all tid kan man inte lägga på bilen just nu tyvärr.

Då får vi tacka så mycket för din tid. Om du vill nämna några sponsorer som hjälpt dig på vägen så går det utmärkt!
-Absolut vill ge ett stort tack för all hjälp jag fått under gångna säsongen av Crossfix, RB produkter, SBM bygg, Reklam & skylt, Pohjanen & Ström transport, bilfärg.se, Worrsjö plåt, Podcomp, Sävar motor, AE däckcenter, Stora Coop Piteå.

Text: Emil Åhman – DriftZone.se
Foto: Emil Åhman – DriftZone.se