Bedömaren David Kalas: ”Mixen av bedömare är bra!”

0
260

Under 2019 kommer Swedish Drift Championship att ha en internationell bedömare i de flesta av deltävlingarna.

Den välmeriterade tjeckiske domaren David Kalas är en av dessa. Vi tog kontakt med David för att höra lite om hans kommande säsong.

David Kalas Foto: Rafał Kurek Fotografia

När fick du först en fråga om att vara en del av Swedish Drift Championship?
-Den första kontakten var under förra årets Gatebil Drift Series på Mantorp Park. Men inget konkret bestämdes då. Diskussionen med datum startade i mitten av december. Det var i god tid, men min prioritering i år är Drift Masters European Championship och så hade jag redan lovat att delta i Russian Drift Series.

Vad vet du om banorna du kommer att besöka, Hultsfred Drifttrack och Sundsvall Raceway?
-Tyvärr har jag inte varit på någon av dem, men före en tävling så brukar jag titta på videos från tidigare år. Google Earth är också till stor hjälp, för att skapa mig en bild av banan, så att jag kan komma till tävlingen väl förberedd utan att ha varit där.

Känner du till många förare i årets SDC?
-Jag känner till ett fåtal av SDC-förarna från olika serier, men när man är bedömare så spelar det ingen roll om man känner någon eller inte, man måste bedöma utifrån det man ser. Kännedom om förare är inte så viktigt. Jag hoppas också kunna vara behjälplig för förarna genom att förklara vad de kan göra bättre för att få mer poäng under träning och spotterhjälp.

Det kommer att vara en huvudansvarig bedömare, en internationell och en lokal bedömare på varje tävling. Vad tror du om den mixen?
-Mixen av bedömare är bra! Förarna tror generellt mer på en blandad grupp av bedömare och vi kan också lära oss av varandra för att föra sporten framåt.

Vilka andra serier kommer du att jobba med i år?
-Det blir en stressig säsong. Jag hade många erbjudanden från olika serier runt om i världen, men tyvärr kan jag inte delta i alla. Som jag sa tidigare så är min högsta prioritet DMEC, sedan ska jag även till D1GP, FIA IDC, RDS (Ryssland), CDS (Tjeckien), Apexmasters (Turkiet), LDS (Lettland), och några till.

Du kommer verkligen att ha fullt upp!
-Ja, men den här säsongen blir inte bara om bedömning heller, då jag blev ordförande i FIA Drifting Sporting Group, och jag kommer även att ha lite spotterhjälp under året.

Vi tackar dig David och hälsar dig välkommen till Sverige igen!
-Tack så mycket, och jag ser fram emot att se lite galen, svensk drifting igen!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Rafał Kurek Fotografia