Christoffer Holm, huvudbedömare i årets SDC.

0
338

På bedömningssidan kommer vi att se lite nyheter i årets SDC. Dels så kommer Christoffer Holm att vara huvudbedömare på de fyra deltävlingarna, och dels kommer det att finnas en internationell domare med på tre av dem.

Christoffer är en kille med erfarenhet från drifting, men som ändå kanske är okänd för många.

Du är huvudbedömare på samtliga SDC-deltävlingar. Berätta lite om vad det innebär.
-Mitt mål under min första säsong som huvudbedömare är att skapa ett förtroende hos förarna/teamen. Eftersom jag ska vara med under samtliga deltävlingar så hoppas jag att man ska kunna bygga en trygghet, ett ansikte man kan vända sig till när det finns några frågetecken inom bedömningen. Vi alla bedömare på plats jobbar ju under samma förutsättningar, så allt handlar ju om ett bra samarbete inom hela organisationen.

Hur ser du på möjligheten att få en internationell bedömare vid din sida på de flesta deltävlingar?
-Jag ser bara positiva saker med det. Nivån kommer att höjas ytterligare ett snäpp, både för min egna prestation men också för den svenska driftingens utveckling. Det öppnar även upp våra möjligheter för ett samarbete med utländska serier vilket är positivt!

Tycker du att svenska bedömare ges goda möjligheter att utvecklas? I SDC och i andra serier.
-Med tanke på förutsättningarna som finns i Sverige och tid/pengar som finns så tycker jag det finns bra möjligheter att utvecklas. Nu när vi blandar in utländska bedömare så tror jag det gäller att visa framfötterna, där har vi nog en god chans att kunna få komma ut i Europa. Jag personligen har en liten fördel eftersom jag varit/är spotter åt Thomas Nyqvist under några år nu, vilket gett mig själv tid att utvecklas.

Kommer ni att fortsätta med spotterhjälp och uppmuntra till interaktion?
-Spottershjälp kommer finnas även i år, då jag själv som spotter tyckte det var ett bra inslag 2018. Fördelen med denna säsong är att vi har en färre mängd startande, vilket innebär att vi har mer tid till just interagera med spotters och hjälpa dem att utveckla både sig själva och sin förare. Värdet att att kunna interagera med bedömare är guld värt, att få en liten knuff åt rätt håll under helgen. Men det är också viktigt att det görs under rätt omständigheter och rätt tillfällen.

Hur laddad är du för premiären på Mantorp Park?
-Jag är grymt laddad inför hela säsongen 2019, som startar redan under Elmia då jag ska bedöma Påsksladden. Det blir en bra start på säsongen som sedan fortsätter på Mantorp Park den 30 april – 1 maj vilket kommer bli en kanonhelg. Alla bör komma och se premiären av Swedish Drift Championship!

Christoffer är en kille vi med all säkerhet kommer att få anledning att återkomma till under säsongen!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Amelie Abrahamsson