Elias Broström satsar på nybygge inför SM 2019

0
1301

Att som debutant kvala in och ta poäng i alla deltävlingar i tuff konkurrens i RM 2018 får anses som bra gjort. Det var vad Elias Broström lyckades med, och nu satsar han vidare!

Vi villa kolla med Elias hur han kände efter premiärsäsongen och vad det jobbas med inför kommande säsong.

GTR Motorpark 2017. Foto: Michael Åkerblom

Berätta lite om säsongen 2018, hur du tyckte att det gick under din första tävlingssäsong.
-Vi är väldigt nöjda med säsongen som varit, finns självklart tillfällen under säsongen där både jag och teamet hade kunnat agerat bättre men för oss har detta varit ett ordentligt test år. För mig som förare och teamet. Målet har varit att skapa ett bra sammanhållet team, ha kul och för mig att utvecklas som förare.

Det var tuff konkurrens i RM, men du kvalade in och tog poäng i alla deltävlingar. Är du nöjd med resultaten?
-Jag är nöjd med resultaten, det har funnits både framgångar och motgångar. Tillfällen där misstag hade kunnat undvikits som hade skapat bättre förutsättningar men jag är väldigt nöjd med förra årets placering i serien. Man kan säga att motgång skapar framgång, och det tänker vi ta med oss till säsongen 2019!

Discodans 2018. Foto: Henrik Andersson

Vi har sett att din E30 vandrat vidare till en ny ägare. Bygger du nytt?
-Det stämmer. Ja, vi har byggt på ett nytt chassi lite vid sidan om sedan i somras där vi med hjälp av Stockholm Speed Industry (SSI) har tagit tankar och idéer kring det gamla chassit med oss till det nya.

Vad är det du bygger?
-Vi bygger version två av vårat Nordic Tuning koncept där vi håller oss trogna till BMW och fortsätter i samma bana med ett lite nyare chassi, en BMW E46 där planen är att Påsksladden kommer bli första eventet med nya bilen.

Vad blir det för motorkoncept?
-Vi hade en del otur med motorn från den tidigare säsongen vilket gav oss chansen till att kunna jobba mycket på att utveckla motorn. Med hjälp av Nordic Tunings kunskaper i bromsbänken och min goda vän Patrik Larsson som även är teamets spotter har vi nu hittat en riktigt bra setup som förhoppningsvis kommer ge oss en säsong utan problem, så vi kommer köra samma drivlina i nya bilen med lite ändringar kring utväxling.

Vad blir det för fram- och bakvagn?
-Bakvagnen har utrustats med en diff modell större från BMW e34 samt sviktstålsdrivaxlar för att kunna säkerställa en så hållbar bakvagn som möjligt. Samt även stag från Wisefab för justeringsmöjligheter. Framvagnen likaså kommer bestå av Wisefab.

Övriga chassidetaljer?
-Med hjälp av Nordic Tuning så har vi fått möjligheten att köra 3-vägs dämpare runt om vilket kommer ge oss oändliga justeringsmöjligheter och förhoppningsvis leda till ett väldigt potent och bra chassi.

Kaross och utseende, kan du berätta något om det?
-Karossen kommer innehålla mycket häftiga grejer som tagits fram och tillverkats av Stockholm Speed Industry (SSI) som kommer avslöjas vid ett senare skede i bygget.

Kommer du att köra SM nästa år?
-Ja, vi är klara för SM säsongen 2019.

Något speciellt event du ser fram emot?
-Ser väldigt mycket fram emot Påsksladden, vilket kommer bli extra spännande då premiären för nya bilen kommer bli där. Något som vi kör varje år är även Nordic Tunings träff i Dalarna där vi kommer köra mycket uppvisningar, så det ser vi även väldigt mycket fram emot!

Några speciella partners du vill nämna?
-Vill skänka ett stort tack till alla sponsorer och samarbetspartners som valt att stödja mig inför nästa års säsong och även den som varit.
Nordic Tuning i Dalarna som fortsätter som huvudsponsor i samband med nya bygget av våran nästa Nordic Tuning-bil.

Stockholm Speed Industry (SSI) som klivit in för i år och kommer hjälpa till otroligt mycket både inför och under säsongen 2019. Freelance Reklam som hjälper oss med all form av reklam och dekor. Även ett stort tack till Kloma däck & fälg som levererar alla våra däck till oss, och 59 North Wheels som kommer leverera fälgarna till nya bilen. Och Turbobanditen som levererat våran turbo

Vill även rikta ett stort tack till teamet, vänner och familj som stöttar mig hela vägen på resan.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Henrik Andersson – DriftZone.se, Michael Åkerblom