Holm: ”Samarbetet med internationella bedömare är jättebra!”

0
266

Inför säsongen utsågs Christoffer Holm till ansvarig bedömare för Swedish Drift Championship. Nu ligger säsongen i backspegeln och vi tittar tillbaka tillsammans med Christoffer.

Inför säsongen var planen att Christoffer skulle vara den sammanhållande länken i bedömningen, och få en svensk kollega , samt en utländsk kollega till hjälp på tre av de fyra deltävlingarna. Alexander Kvist kom att bli med på alla fyra och på grund av ett sent återbud i finalen blev det internationella inslaget begränsat till två tävlingar.

Det var ditt första år som bedömare i SDC och du var tillsammans med Alexander Kvist med på alla deltävlingarna. Om du kort skulle säga hur det känns såhär strax efter att säsongen tog slut, vad skulle du säga då?
-Jag har en relativt bra känsla efter säsongen. Det har varit en mycket intressant första säsong som bjudit på många intressanta utmaningar! Men känslan är överlag över första säsongen är bra!

Hur tycker du att bedömarnas samarbete har fungerat?
-Tycker det har funkat bra eftersom jag och Alexander varit med på alla deltävlingar så har vi byggt upp ett bra samarbete under vägen! Vi alla inom organisationen tillbringar mycket timmar ihop och det gör att vi blir ett sammansvetsad gäng.

I två av fyra deltävlingar hade ni sällskap av en internationell bedömare, Vernon Zwaneveld och David Kalas. Hur tycker du att det fungerade att ha en internationell kollega?
-Precis, vi började säsongen på Mantorp Park med Vernon Zwaneveld och hade David Kalas med oss i Hultsfred. Vernon och David är vapendragare i DMEC. Jag tycker ett samarbete med internationella bedömare är jättebra då de kommer med så mycket kunskap och rutin. Jag personligen växte mycket av deras kunskap och tog åt mig av deras tips och trix.

Deltävling 2, Färila Raceway

Någon speciell händelse som ger ståpäls såhär i efterhand?
-Varje tävling har oftast bjudit på ”ståpäls ” med allt ifrån tighta battles till team som hjälper varandra med kraschade bilar i depån. Men om man ska nämna något som stack ut, så alla chaserundor Felix Lindvall gjorde under finalen i Sundsvall fick nog alla oss bedömare att nästan trilla ner ifrån bedömartornet!

Förutom bedömare har ni ju fungerat som modeinspiratörer också. Berätta om när ni skapade mode med korta gummistövlar i Hultsfred…
-Haha, det hela började med att vi alla bedömare och vår speaker Pontus Lundgren var lite väl optimistiska med vädret och tog bara med oss ett par tygskor. Och som ni alla vet så regnade det kraftigt till och från vilket gjorde att vi blev dyngsura om fötterna. Då startades ett febrilt Googlesökande av mig och ett hårt ringande till lokala affärer av Pontus. Slutade med ett snabbt besök till Intersport i Vimmerby och ett inköp av 4 par Mckinley stövlar av kortare modell!

Om vi tittar lite framåt, mot nästa säsong och vidare efter det, vad är dina mål med att vara bedömare? En internationell karriär? Fortsätta med SDC?
-Mitt mål är alltid att utvecklas och ha långsiktiga mål! Självklart vill man komma ut och bedöma internationellt när man byggt upp mer rutin och kunskap som behövs! Nästa säsong ligger under planeringsstadiet just nu och jag kan inget säga än för jag helt enkelt inte vet hur den kommer ser ut.

Du är även spotter för Thomas Nyqvists team. Hur stor är risken att du hamnar i en konflikt där och måste välja väg?
-Risken finns att det kan bli så, då jag uppmanar Thomas att köra SM nästa år och skippa GDS. Anledningen är att vi vill ut i Europa och tävla, och där väger en SM-merit högre när man skall ansöka om att få köra utomlands. Så, ja, risken är överhängande och svaret på frågan vilken väg det skulle bli är att teamet går i första hand.

Några avslutande ord?
-Jag skulle egentligen bara vilja tacka alla som trott och stöttar mig under säsongens gång. Alla team och arrangörer för ett grymt jobb! Och ett extra tack till Mackan på 59north och Tommy på Dirtcult Clothing som alltid hookar upp mig med grymma grejer!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten – DriftZone.se