Matilda Svensson: ”Internationell bedömare på 3 av 4 deltävlingar”

0
427

Inför årets Swedish Drift Championship provar SBF Drifting nya grepp när det gäller bedömning.

Bedömartornet under Påsksladden 2018.

Vi lyckades få tag i SBF Driftings Matilda Svensson för att få svar på vad det nya främst består av.

Matilda, hur kommer det att se ut med bedömare i SDC 2019?
-Bedömare under SDC 2019 kommer delvis vara samma och delvis variera.

Christoffer Holm har länge varit aktuell som bedömare och denna säsong kommer han att vara huvudbedömare på samtliga tävlingar. Utöver Christoffer kommer vi ha en bedömare som varierar under varje deltävling, i vissa fall kommer det vara en lokal bedömare. Under finalen på Sundsvall Raceway kommer exempelvis Rasmus Bjerkås vara på besök.

Något som är nytt för i år och som vi är väldigt glad över att presentera är att vi kommer ha en internationell bedömare på 3 av de 4 deltävlingarna. Under första deltävlingen på Mantorp Park kommer Vernon Zwaneveld, från bland annat DMEC och Iron Drift, att göra oss sällskap. Deltävlingen på Hultsfred Drifttrack och Sundsvall Raceway kommer David Kalas bedöma. David har även han dömt DMEC, men har också deltagit under GDS. Vi är riktigt taggade på det här upplägget och vi tror att det kommer att vara väldigt uppskattat från förarna.

Varför har ni valt det upplägget?
-För det första tycker vi att det är klokt att ha en huvudbedömare som följer samtliga deltävlingar i serien, både för förarna och bedömarnas skull. Christoffer var som sagt tidigt påtänkt som huvudbedömare då han visade ett stort intresse redan under 2018.

Att sedan ha en lokal bedömare är såklart gynnsamt för klubbarna, det är viktigt att använda de tillgångarna som finns lokalt och i vissa fall även inom klubben. Vad det gäller de internationella bedömarna så tycker vi att det ska bli ett roligt och givande inslag i serien.

Vad ser ni för värde i att få in internationell kompetens i SDC-tävlingarna?
-Det finns såklart ett stort värde i att ta in en internationell bedömare. Förhoppningsvis kan det ge serien mer exponering även internationellt, framförallt i kombination med livesändningen. Dessutom ser vi självklart en oerhört positiv effekt i att utbyta kunskap och erfarenheter.

Kommer det att bli någon bedömarkurs även i år?
-Inför säsongen 2018 anordnade vi en bedömarkurs på Mantorp park, vilket vi kommer göra en repris på även i år. Denna kurs kommer att hållas under två dagar i samband med Påsksladden på Elmia i Jönköping, tillsammans med Ryan Lanteigne.

De som deltar på kursen är ett gäng både nya och erfarna bedömare, varav vissa kommer att döma under SDC. Tanken är att denna grupp av bedömare kommer, tillsammans med utskottet, att utveckla och driva bedömningen framåt. Bra och konsekvent bedömning är såklart en väldigt viktig del i svensk drifting. Det är också viktigt att vi har drivna, ideellt arbetande funktionärer som vill vara en del av teamet och utveckla svensk drifting.

Sker det ett utbyte, så att vi skickar någon bedömare till något annat land?
-Vi har väldigt duktiga bedömare i Sverige och vi ser gärna att dessa tar möjligheter att bedöma andra serier utanför Sverige, dock finns det inget officiellt utbyte av bedömare mellan Sverige och andra länder ännu.

Från vårt medieperspektiv är det bra att SBF Drifting tar det här initiativet och följer de strömningar som finns i andra serier, där till exempel Gatebil Drift Series har haft internationella inslag i form av Ryan Lanteigne och Brian Eggert, David Kalas från bland annat DMEC, som komplement till en norsk och en svensk bedömare.

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Björn Billsten – DriftZone.se