Äntligen dags för premiär i SDC SM!

0
1115

Som ni säkert minns så var det tänkt att årets upplaga av Påsksladden skulle vara premiär i årets svenska mästerskap i drifting. Så blev det dock inte. Men nu är det dags!

Linus Joensuu vs Mårten Stångberg
Foto: Leo Holmberg

Orsaken var att vädret gav en stor oro bland arrangörerna att man inte skulle kunna genomföra en rättvis tävling, vilket är extra viktigt när man tävlar om mästerskapspoäng i en serie med ett förhållandevis litet antal deltävlingar.

Här tänkte vi gå igenom lite vad som hände under Påsksladden och hur läget ser ut inför premiären på DOTZ på Mantorp Park. Häng med!

När det blev känt att Påsksladden inte skulle hålla SM-status så var det ett mindre antal förare som av olika orsaker hoppade av tävlingen och som har kvar att göra säsongspremiär.

Victor Joensuu, MSK Hammaren – Victor och brodern Linus bygger nya bilar, HGK Eurofighter E92. Linus körde sin gamla Volvo 240 i Påsksladden men Victor skulle låna teamkamraten Jimmy Eifréms BMW, något han avstod när det inte stod SM-poäng på spel. Senaste nytt om bröderna är att bilarna inte är färdiga till denna tävling, och att man blivit antagna till Drift Masters European Championship. Fokus skiftar alltså från SM till Drift Masters. Tanken är dock att köra några SM-deltävlingar. Varken Linus eller Victor deltar dock i premiärtävlingen.

Dennis Wikberg, SMK Sundsvall – Dennis har byggt om en del på sin snygga Toyota Supra MK4 under vintern. Vid senaste bänkningen gav motorn 1305 whp, en hiskelig siffra. Dennis själv är laddad för säsongen, och det kan bli en riktigt intressant serie för Umeå-sonen som kör för SMK Sundsvall.

Jimmy Gustafsson, SHRA Luleå – Den unge och tystlåtne Jimmy från Piteå har en resa motsvarande Cypern tur och retur att göra till och från tävlingarna i årets SM-serie. Han kör en Toyota GT86 som utseendemässigt liknar fjolårets utförande, men med ny motorstyrning och nyservad bil hoppas Jimmy på bättre framgång än förra året.

Mattias Bengtsson på Sturup
Foto: Björn Billsten

Mattias Bengtsson, MK Öresund – Vinnaren av RM förra säsongen tar klivet upp till SM. Bilen är samma Nissan 200sx S13 som förra året, men ytterligare förbättrad under vintern. Mattias själv har varit sjukskriven och teamet har fått kämpa på utan honom. En intressant nykomling i SM!

Johan Anderssons bil inne på Bilsport Performance & Custom Motor Show.
Foto: Christer Hägglund

Johan Andersson, Linköpings Motorsport – En annan intressant deltagare är 2013 års svenska mästare Johan Andersson. Johan kör en Nissan S14, som han valde att låta stå kvar i utställningshallen på Elmia när Påsksladden tappade sin SM-status. Johan är känd för att vara osannolikt konsekvent i sin körning och hans återinträde i SM-cirkusen höjer onekligen tempen ett par grader!

Jim Olofsson vs Pontus Naeslund
Foto: Björn Billsten

Vad såg vi då för tendenser bland de som var med i Påskladden? Om vi tittar upp på prispallen så kommer ni säkert ihåg att det var Pontus Naeslund som fick hoppas upp på den högsta nivån, efter bra körning under tävlingen. Pontus hade ett uppehåll från tävlingsdrifting förra året och visar i och med det här att han verkligen vill vara med.

Kim Fors
Foto: Björn Billsten

Kim Fors fortsatte sin trend från 2017 med fina resultat i Påsksladden och blev tvåa. Kim hade en hygglig säsong i SM 2017 där han slutade sexa, en placering som mycket väl kunnat bli betydligt bättre om inte bilen krånglat ett par gånger. Insatsen på Påsksladden såg mycket lovande ut för Kim.

Mathias Johansson kvalade som tvåa i Påsksladden 2018 och slutade trea. 
Foto: Erika Näsberg

På tredjeplatsen återfanns Mathias Johansson från Umeå. Ni kanske kommer ihåg killen som skrotade motorer förra året i samma takt som ledamöterna nu lämnar Svenska Akademien. Det gick så långt att Mathias starkt funderade på att ge upp, men en insamling till en ny motor och ett starkt stöd gjorde att han tog nya tag och kom tillbaka. En nittonde plats totalt och en sjätteplats i säsongsavslutningen på Mantorp blev resultatet 2017. Nu har Mathias satsat på Fredrik Sjödins gamla motor, vilken verkar fungera bra om man ska tolka resultatet i Påsksladden.

Pawel Korpulinski
Foto: Christer Hägglund

Pawel Korpulinski blev fyra i tävlingen, och som vanligt är Pawel säkerheten själv. Det var ett fåtal misstag som kostade honom de två förlusterna i top 4 och battlen om tredjepris. Jag är övertygad om att när säsongen närmar sig slutet så är Pawel med i toppen i år, precis som han var 2016 då han ledde SM inför sista tävlingen med dubbelpoäng, och 2017 när han blev svensk mästare.

En som höjde ett och annat ögonbryn under påskhelgen var Tim Gummeson. Riktigt vass körning från Tim under träningspassen, som inte nådde ända fram i tävlingen, men som ger mersmak inför säsongen.

Det svenska driftingproffset, Jim Olofsson, körde bra under helgen, men var lite för het i sin chase på Pontus Naeslund under deras battle i Påsksladden och åkte ut. Vi vet att Jim är riktigt vass och kommer inte att acceptera dåliga resultat framöver.

Patrik Nygren och Jocke Grahn var två som hade tekniska problem som gjorde att de inte lyckades spräcka nollan i kvalet. Tobias Andersson hade också bekymmer som ledde till att inte heller han fick ett godkänt kvalresultat.

Emil Vikman satsar hårt 2018.

En som satsar hårt 2018 är Emil Vikman. Den unge västeråsaren kör vidare med sin Supra, men har satsat på nytt motorkoncept. Dessutom har han gjort en stor satsning på media, där han har anlitat en välkänd profil som ska göra video om tävlingarna, Lukas Skersas, eller Bandana Boy som han också kallas. Sedan tidigare har Emil duktige fotografen Pontus Blomqvist knuten till teamet. Syns man inte så finns man inte! Tyvärr fick Emil ett rejält motorhaveri på DriftDays på GTR Motorpark nyligen, men vi hoppas att det löst sig innan premiären.

Tony Averstedt har meddelat på sin teamsida att han inte kommer att delta i första deltävlingen på grund av familjeskäl, men ser fram emot resten av säsongen.

Det blir onekligen en intressant tävling, och för att återigen koppla till den ständigt aktuella Svenska Akademien vill jag citera journalisten Gert Fylking, som varje år vid presentationen av pristagaren av litteraturpriset utbrast:

ÄNTLIGEN!

Text: Christer Hägglund – DriftZone.se
Foto: Leo Holmberg, Björn Billsten, Erika Näsberg, Christer Hägglund – DriftZone.se